Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.

''Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru'', a scris Charles Michel pe platforma X (fosta Twitter).

Într-o primă reacţie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu ţara lui este o victorie pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă.

"O victorie care motivează, inspiră şi dă putere", a mai scris el pe plaforma de socializare X, felicitând "fiecare ucrainean".

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că ţara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor şi hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privinţă.

"Moldova întoarce o nouă pagină astăzi odată cu acordul UE pentru declanşarea negocierilor de aderare. Am simţit astăzi îmbrăţişarea caldă a Europei. Mulţumim pentru sprijinul vostru şi încrederea în călătoria noastră", a postat Sandu pe X.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după anunţarea deciziei că cele două ţări aparţin familiei europene.

De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins ''gradul necesar de conformitate''.

Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară candidată la aderare.

Viktor Orban, care a anunţat de câteva zile că Ungaria se opune deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat, potrivit Reuters, că ţara sa nu a dorit să participe la o decizie proastă privind aderarea Ucrainei. El a postat pe Facebook că s-a abţinut la votul privind Ucraina.

Diplomaţi UE citaţi de agenţia de ştiri britanică afirmă că Orban nu era în sală când s-a votat în privinţa începerii negocierilor de aderare cu Ucraina dar a convenit ca alţi lideri să voteze în locul său pe această temă.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri