Candidatul care susţine că Taiwanul este deja independent, cel care vrea să se apropie de Beijing sau outsider-ul, cineva va ieşi învingător? Taiwanezii îşi aleg preşedintele, sub privirea ameninţătoare a Beijingului, care revendică insula.

UPDATE 14:00: Candidatul la alegerile prezidenţiale din Taiwan, considerat de China drept un "grav pericol" din cauza poziţiilor sale în favoarea independenţei insulei, s-a plasat în frunte sâmbătă la scrutin, potrivit rezultatelor oficiale parţiale citate de France Presse. Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost calificat de Beijing drept "grav pericol" deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă. Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani şi candidat al formaţiunii Kuomintang (KMT), care pledează pentru apropierea de Beijing, a obţinut 33,2% din voturi, potrivit acestei numărători a Comisiei Electorale Centrale.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8:00 (00:00 GMT) şi se vor închide la 16:00 p.m. (08:00 GMT), rezultatele fiind aşteptate în cursul serii.

Pe această insulă cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori situată la 180 de kilometri de coasta chineză, considerată un model de democraţie în Asia, alegerile sunt organizate într-un singur tur, notează Agerpres.ro.

Candidații la președinția Taiwanului

Favoritul scrutinului este vicepreşedintele Lai Ching-te din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), considerat de Beijing drept "un pericol grav", deoarece este pe aceeaşi linie cu preşedintele în funcţie, Tsai Ing-wen, care susţine că insula este, de facto, independentă.

După alegerile din 2016, China a întrerupt orice comunicare la nivel înalt cu Taiwan, pe care îl consideră una dintre provinciile sale.

Contracandidatul său, Hou Yu-ih din partea Kuomintang (KMT), principalul partid de opoziţie, pledează pentru o apropiere de Beijing.

Al treilea candidat, Ko Wen-je, din partea micii formaţiuni Partid Popular din Taiwan (TPP), se prezintă ca fiind anti-establishment.

Vineri seara, cei trei candidaţi au avut ultimele mitinguri de campanie în faţa a zeci de mii de oameni, pe această insulă unde rata de participare la alegerile prezidenţiale din 2020 a fost aproape de 75%.

Întreaga săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat din nou linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat, de asemenea, zece avioane şi şase nave de război.

Beijingul le-a cerut alegătorilor taiwanezi să facă "alegerea corectă", iar armata chineză a promis că va "zdrobi" orice încercare de "independenţă" în Taiwan.

"Sincer, Beijingul ar trebui să înceteze să se amestece în alegerile din alte ţări şi să şi le organizeze pe ale sale", a declarat ministrul de externe taiwanez Joseph Wu.

Lai Ching-te a denunţat "principiul chinez al unei singure Chine"."Pace fără suveranitate este la fel ca în Hong Kong", a avertizat candidatul.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al insulei, iar Washingtonul intenţionează să trimită o "delegaţie informală" la Taipei după vot.

Taiwanul votează și pentru reînnoirea Parlamentului

Taiwanezii votează, de asemenea, pentru reînnoirea Parlamentului, unde DPP ar putea să îşi piardă majoritatea.

Potrivit lui Mathieu Duchâtel, directorul programului Asia din cadrul Institutului Montaigne, "dacă DPP câştigă preşedinţia, dar fără o majoritate parlamentară, aceasta ar limita amploarea înfrângerii pentru Beijing"."Acest lucru ar deschide Chinei posibilitatea unei strategii de influenţă care să vizeze Parlamentul pentru a neutraliza DPP cu obiectivul de a convinge populaţia taiwaneză că sistemul democratic nu funcţionează", adaugă el."Dar reduce şi riscul unui conflict puternic în strâmtoare, prin crearea unei forme de echilibru".

Un astfel de conflict ar fi dezastruos pentru economie. Insula furnizează 70% din semiconductorii planetei, iar peste 50% din containerele transportate în întreaga lume trec prin Strâmtoarea Taiwan.

După cum notează Marc Julienne din cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), "chiar dacă KMT va ajunge la putere, nu sunt sigur că putem spune că este o victorie pentru China". În cele din urmă,"taiwanezii sunt cei care îşi aleg preşedintele, vicepreşedintele şi Parlamentul, aşa că va fi o victorie pentru Taiwan, orice s-ar întâmpla"

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri