O sondă a companiei americane Intuitive Machines a asolizat în noaptea de joi spre vineri pe Lună, marcând astfel prima aselenizare a unui dispozitiv american după o pauză de peste 50 de ani şi, de asemenea, o premieră pentru o companie spaţială privată, scrie Agerpres.

Putem confirma fără nicio îndoială că echipamentul nostru se află pe suprafaţa Lunii şi că transmitem un semnal", a declarat Tim Crain, directorul Intuitive Machines, în timpul unei transmisiuni video în direct realizată de această companie.

Intuitive Machines a confirmat apoi pe reţeaua de socializare X că modulul său lunar a asolizat "în poziţie verticală" şi "a început să transmită date". Modulul de aselenizare Nova-C, care transportă instrumente ştiinţifice ale NASA, are o înălţime de puţin peste patru metri. Acesta a fost lansat în spaţiu săptămâna trecută din Florida. Coborârea sa spre suprafaţa Lunii a fost cea mai de temut etapă a misiunii, numită IM-1.

Laserele care ar fi trebuit să fie folosite în mod normal pentru a ghida dispozitivul spaţial nu au funcţionat, dar o soluţie de rezervă a putut fi utilizată: inginerii americani au folosit un instrument de la bordul sondei, produs de NASA şi care, iniţial, trebuia să fie testat doar în timpul misiunii.

Cu aproximativ zece minute înainte de alunizare, un impuls important al motorului a fost folosit pentru a frâna Nova-C, care se deplasa pe atunci cu viteza de 1.800 de metri pe secundă. În timpul coborârii finale, sonda a zburat într-o manieră complet autonomă.

Acum sunt aşteptate imagini, inclusiv de la un mic dispozitiv echipat cu o cameră video, dezvoltat de Embry-Riddle Aeronautics University, care urma să fie ejectat din modulul de alunizare în ultimul moment pentru a surprinde aselenizarea din exterior.

Un dispozitiv spaţial american nu a mai asolizat pe Lună de la încheierea legendarului program Apollo, în 1972.

"Pentru prima dată după mai bine de o jumătate de secol, Statele Unite s-au întors pe Lună", a declarat administratorul general al NASA, Bill Nelson, într-o înregistrare video. Şi "pentru prima dată în istoria omenirii, misiunea unei companii private, o companie americană, a fost lansată şi a realizat călătoria până acolo", a adăugat el.

India şi Japonia au efectuat recent aselenizări prin intermediul agenţiilor lor spaţiale naţionale, devenind astfel cea de-a patra, respectiv cea de-a cincea ţară din lume care au realizat acest lucru, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China.

Însă mai multe companii private - israeliană, japoneză şi americană - au eşuat până acum în tentativele lor de a reproduce aceeaşi performanţă.

Sursa foto: Intuitive Machines

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri