Poți vedea lumea întreagă, poți să te prefaci că nu îți pasă de faptul că Parisul există, undeva, nu foarte departe de România, dar la un moment dat realitatea te prinde din urmă. Și, mai ales, dacă ai prins vreodată "microbul" acestui oraș magnific, mai devreme sau mai târziu magnetismul Orașului Luminilor te atrage înapoi la el, fără scăpare. Este ceea ce se cheamă o atracție fatală față de spiritul Capitalei Franței, măreț, de o splendoare care depășește cumva frumusețea altor mari orașe europene.

Dincolo de aceste lucruri, însă, este cunoscut faptul că Parisul este un oraș scump. Lucru care este pe cale să se schimbe și mai mult în defavoarea turiștilor, din moment ce prețurile vor sări de aproximativ două-trei ori odată cu apropierea Olimpiadei. Bineînțeles, acest lucru înseamnă prețuri mult mai mari la cazări, dar și la transport, practic aspectele care "înghit" cel mai mult din bugetul celor care vizitează Capitala Franței.

Chiar și așa, însă, este frapant cât de mari rămân diferențele dintre societatea românească și cea franceză, în ciuda tuturor progreselor pe care le-a făcut cea dintâi. Pur și simplu, cu tot fluxul de capital care s-a scurs către România în ultimii ani, în special în București, cu toți migranții care populează marile orașe ale României, pe scutere sau pur și simplu pe străzi, diferențele rămân izbitoare, iar Bucureștiul o biată rudă foarte săracă a marelui Paris.

Pentru cei care nu au mai văzut orașul de mult timp, însă, există și o surpriză plăcută: Parisul este mult mai curat decât era cu 10-15 ani în urmă. Cum-necum, gunoaiele care erau cândva omniprezente în cartierele foarte aglomerate par să fi devenit amintire, ceea ce desigur că este un plus pentru administrația actuală a orașului. O parte mai puțin pozitivă este însă faptul că trenurile, atât RER cât și metroul ușor, se strică destul de des, iar unele linii sunt în reparații care par veșnice, dar aceste lucruri sunt oarecum normale pentru un sistem de cale ferată care însumează peste 800 de kilometri, circulat de milioane de oameni zilnic (atât RER cât și metroul ușor).

Desigur, când vorbim despre Paris nu putem uita mâncarea emblematică a marelui oraș, de la faimoasele brânzeturi pe care nu le poți găsi decât aici până la apetisantele crêpes din Montmarte și quiche-ul care te așteaptă proaspăt în Marais, totul stând la dispoziția turiștilor pentru ca aceștia să se simtă cât mai bine și, desigur, să cheltuiască.

Cât despre francezi, aceștia rămân aceleași persoane ușor distante față de străini, nu cele mai dispuse la conversații care implică altceva decât strictul necesar, dar totuși săritoare la caz de nevoie din partea turistului. Dar nu că asta ar mai conta, când ceea ce ți se propune să descoperi, sau să redescoperi, este marele Paris, oraș între orașe, un loc în care ori de câte ori ai fi fost, sau chiar și dacă ai norocul să locuiești în el, tot nu se poate spune că îl cunoști suficient.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri