Elon Musk dă în judecată OpenAI și pe CEO-ul său Sam Altman, susținând că parteneriatul creatorului ChatGPT cu Microsoft nu mai are rolul de a ajuta la dezvoltarea tehnologiei în scopul omenirii, ci a devenit un generator de profit pentru gigantul tehnologic american, relatează BusinessInsider.

„OpenAI, Inc. a fost transformată într-o subsidiară de facto ca o platformă închisă a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft”, au argumentat avocații lui Musk.

Aceștia au adăugat că „sub noul său consiliu director, nu se dezvoltă tehnologia în beneficiul omenirii, ci se creează o metodă de maximizare a profiturilor Microsoft”.

Procesul intentat îl vizează și pe cofondatorul OpenAI, Greg Brockman, deoarece a contribuit la schimbarea direcției în care merge OpenAI, de la o organizație nonprofit la o companie cu profit plafonat.

Procesul detaliază modul în care Acordul de înființare al OpenAI spune că „tehnologia rezultată va aduce beneficii publicului și corporația va căuta să folosească tehnologia open source pentru beneficiul public, atunci când este cazul. Corporația nu este organizată pentru câștigul privat al niciunei persoane”.

Compania OpenAI a fost fondată de Altman, Musk și Brockman în decembrie 2015 ca un laborator de cercetare nonprofit. Musk a părăsit OpenAI în 2018, dar avocații săi au susținut în proces că „a continuat să contribuie la OpenAI” până la jumătatea lui septembrie 2020.

Avocații au mai subliniat și faptul că OpenAI a păstrat GPT-4 „un secret complet” și că platforma de inteligență artificială generală „reprezintă un pericol deosebit de acut și nociv pentru umanitate” atunci când se află în mâinile unei companii cu scop profit.

Musk susține că i s-au oferit acțiuni în OpenAI, ceea ce ar fi ilegal

În ultimele luni, Musk a criticat structura proprietății OpenAI și că s-a orientat spre obținerea de profit. El a scris pe X luna trecută: „Nu este clar pentru mine cum este legală structura OpenAI. Mi s-au oferit acțiuni, dar mi s-a părut lipsit de etică/ilegal să le accept”.

În noiembrie, Musk a comentat asupra structurii corporative după ce Altman a fost înlăturat pentru scurt timp din funcția de CEO al OpenAI: „Un OpenAI (semi)independent este probabil mai bun pentru omenire decât unul integrat cu Microsoft”.

Microsoft a investit miliarde în OpenAI și a făcut prima sa contribuție în 2019. Producătorul Windows chiar a integrat tehnologia dezvoltată de OpenAI în Bing, ceea ce a dus la o revitalizare atât de motorului de căutare, dar și a motorului de căutare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri