Profitul net al Santander, cea mai mare banca spaniola, a crescut in prima jumatate a anului peste asteptari, cu 39%, alimentat de vanzarea detinerii la banca italiana Intensa Sanpaolo si de controlarea mai eficienta a costurilor, relateaza presa internationala.
Santander, care vinde active pentru a-si finanta participarea la oferta de preluare pentru banca olandeza ABN Amro, in cadrul unui consortiu condus de Royal Bank of Scotland, a anuntat ca profitul net a urcat pana la 4,46 miliarde euro in prima jumatate a anului. Acest rezultat a fost peste media estimarilor de 4,15 miliarde euro, exprimate intr-un sondaj Reuters de catre sase analisti.

Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 23%, pana la 7,42 miliarde euro, peste estimarile de 7,17 miliarde. Actiunile Santander, a doua banca europeana, care s-au aflat sub media sectorului bancar pe fondul planurilor fata de ABN, au crescut cu peste 1% datorita rezultatelor. in dimineata zilei de ieri, acestea se mentineau la 13,89 euro pe actiune, in conditiile in care actiunile bancilor europene se aflau in scadere cu 0,4%.

"Este clar ca rezultatele sunt foarte bune, de la inceput pana la sfarsit", au spus analistii de la BPI. "Ne asteptam ca acestea sa fie un catalizator pe termen pentru pretul actiunilor, in ciuda ingrijorarilor investitorilor legate de oferta pentru ABN. Credem ca mai putem ridica estimarile si ne putem consolida evaluarea pozitiva a Santander", au mai spus analistii.

Actiunile Santander s-au depreciat cu 1,7% in acest an si se tranzactioneaza la o valoare de 9,7 ori mai mare decat previziunile de castig pentru 2008, in concordanta cu sectorul bancar european, potrivit estimarilor Reuters. "Rezultatele sunt superbe, excelente pentru Santander. Indica o extindere foarte sanatoasa, in care motoarele cresterii au fost veniturile recurente si raportul intre costuri si venituri", a declarat directorul general al bancii, Alfredo Saenz.

Costurile au urcat cu 10%, in timp ce veniturile au urcat cu 22%, aducand raportul intre costuri si venituri la 44,4%, mai bun decat cel de 49,3% din prima jumatate a anului trecut.

Santander s-a extins puternic in ultimii ani in America Latina si in Marea Britanie si incearca, in prezent, sa preia filialele din Italia si Brazilia ale ABN, in cadrul unei oferte de 71 miliarde euro, pe care banca spaniola a facut-o alaturi de Royal Bank of Scotland si de Fortis.

In cazul in care oferta consortiului castiga, in defavoarea Barclays, celalalt ofertant, Santander ar putea controla o banca pe profitabila piata italiana, care s-ar adauga afacerii din Europa continentala, care a adus un profit net de 2,47 miliarde euro in primul semestru, in crestere cu 45%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri