„Este o stare de nesiguranta care apare in randul investitorilor si noi ii ajutam sa treaca peste acest obstacol”, spune Scot Duncan, supervizor financiar la Wachovia Securities in Las Vegas. „Vom deschide cateva pozitii de vanzare”, spune acesta.

Intr-o piata in care se inregistreaza recorduri dupa recorduri e inevitabila si chiar bine-venita o retragere de acest gen, spun expertii. Jon Williams, analist la A.G. Edwards in Dallas compara acest declin al cotatiilor la bursa cu un copac care are nevoie de ingrijiri si trebuie curatit pentru a se dezvolta corect si a inflori.

Este foarte normal sa apara aceasta indoiala, iar investitorii profesionisti cu experienta ultimului deceniu stiu cum sa faca fata. Din anul 2003, cand piata a inceput sa-si revina dupa evenimentele care au cutremurat Statele Unite, preturile actiunilor au crescut incntinuu.

Piata a mai avut parte de un moment cheie la finele lunii februarie a acestui an, cand bursa de pe Wall-Street a avut singura zi rea din ultimii patru ani. De atunci, indicii americani Standard & Poor`s 500 si Dow Jones industrial au crescut constant, inregistrand luna aceasta niveluri record.

Citeste si:

„Daca vrei sa te retragi, atunci trebuie sa te relaxezi, sa-ti evaluezi situatia si sa sa vezi daca te simti comfortabil cu nivelul riscului actual de pe piata”, spune Duncan.

Multi experti sunt de parere ca foarte rar „ursii” isi fac simtita serios prezenta la bursa, si din acest motiv, unii considera aceasta scadere o oportunitate de cumparare.

„Panica nu incetineste scaderea preturilor, si nu-ti va salva portofoliul – doar urmareste-ti pierderile”, era un titlu intr-un blog. ”Din cand in cand, toti trebuie sa ne aducem aminte ca preturile pot sa coboare.”