"Daca ar trebui sa caut un partener, as face apel la Shell, British Petroleum sau Gazprom, insa nu OMV", a declarat acesta intr-un interviu acordat cotidianului FT Deutschland.

"Insa momentan nu avem nevoie de un partener", a adaugat acesta. Mol este "curtat" de rivalul austriac OMV insa a respins aceasta propunere.

In interviul acordat, Hernadi a reiterat aceasta pozitie. "Din punctul nostru de vedere, am incheiat intregul spectacol legat de OMV. Avem alte lucruri de facut. Nu suntem actori", a precizat acesta.

OMV, care este detinut in parte de statul austriac, a declarat ca este interesat de o fuziune amicala, presedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, eliminand posibilitatea lansarii unei oferte de preluare ostila, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta grupul austriac a anuntat ca detinerea sa din Mol se ridica la 18,9%, Ruttensdorfer subliniind ca isi rezerva dreptul sa continue sa cumpere actiuni Mol.

Insa Hernadi a declarat ca OMV ar putea oricand sa lanseze o oferta de preluare ostila. insa avand in vedere ca Mol restictioneaza limita maxima a detinerii la 10%, este oarecum protejata impotriva ofertelor de preluare, a afirmat Hernadi.

"Programul nostru de rascumparare a actiunilor reprezinta o alta modalitate de protectie", a adaugat responsabilul ungar.

Mol detine 8% din actiunile proprii in timp ce bancile unguresti OTP si MFB detin fiecare 10%, permitand companiei si bancilor sa contracareze o eventuala oferta.

Citeste si:

Hernadi a tinut sa precizeze insa ca "nu a fost semnat niciun acord privind actiunea concertata a bancilor in caz de necesitate".

Rezistenta Mol la propunerea OMV este cauzata in mare parte de structura de actionariat a companiei austriece, a declarat Hernadi. "Guvernul ungar si consiliul de supraveghere nu doresc ca un alt guvern sa influenteze grupul Mol", a declarat oficialul ungar.

Mol s-a privatizat in totalitate in 2006 si are o cifra de afaceri de 11,8 miliarde euro anual, fiind cea mai mare companie independenta din Europa centrala, afima BBJ.

Hernadi a precizat ca se indoieste ca autoritatile de concurenta vor aproba o fuziune cu OMV daca Mol nu va vinde cel putin una dintre rafinariile sale, precum si sutele sale de benzinarii.

In afara Europei centrale, Hernadi a declarat ca Rusia reprezinta o tinta atractiva.

"Momentan discutam cu mai multe companii rusesti privind cooperarea cu rafinariile si diviziile lor de productie de gaze naturale", a declarat responsabilul ungar.

Un parteneriat cu Gazprom ar fi foarte atractiv pentru monopolul rusesc al gazelor naturale, este de parere Hernadi, pentru ca "rusii si-ar putea extinde reteaua de furnizare".

In afara de Rusia, Mol analizeaza posibilitatea unor achizitii in Croatia si Serbia, afirma BBJ.