Magnatul rus Oleg Deripaska doreste sa cumpere grupul petrolier Russneft

Grupul Basic Element, un vehicul de investitii al magnatului Oleg Deripaska, apropiat al Kremlinului, a anuntat marti ca a depus o cerere oficiala la autoritatea rusa anti-monopol privind achizitia grupului petrolier Russneft, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Una dintre firmele noastre a depus cererea", a declarat o purtatoare de cuvant al grupului Basic Elements.

Un tribunal rus a inghetat actiunile Russneft cu cateva luni in urma si a emis un mandat de arestare pentru patronul grupului, miliardarul Mikhail Guteriyev, care a afirmat ca statul rus ca se foloseste de acuzatiile de evaziune fiscala pentru a-l forta sa iasa de pe piata.

Guteriyev a acceptat in august sa vanda grupul Russneft, una dintre primele zece companii petroliere din Rusia, firmei Basic Elements, insa intre timp a fugit din tara.

Autoritatea ruseasca anti-monopol are ragaz o luna pentru a lua o decizie in acest sens.

Conform termenilor acordului initial, ce se ridica la sase miliarde dolari, Guteriyev urma sa primesca trei miliarde dolari in numerar, restul urmand a acoperi datoriile grupului Russneft la banca Sberbank, controlata de stat, si grupul elvetian Glencore, au precizat surse industriale.

Analisti sustin ca Russneft va ajunge, inevitabil, sub controlul statului. "Rusia ar putea fi cu un pas mai aproape sa ridice controlul statului asupra productiei petroliere la peste 50%", a spus reprezentantul casei de brokeraj Troika Dialog, Oleg Maximov.

"Cred ca Guteriyev nu a invatat nimic din afacerea Yukos", a spus reprezentantul Prosperity Capital Management Ivan Mazalov, care contribuie la administrarea unor active in valoare de 4,5 miliarde dolari.

Yukos, care a fost cel mai mare producator de petrol din Rusia, a fost ingenuncheat din cauza unor datorii fiscale de 30 miliarde dolari. Fondatorul grupului, Mihail Hodorkovski, a denuntat procesul drept unul politic si a acuzat Kremlinul ca incearca sa il pedepseasca pentru activitatile sale politice.

Hodorkovski executa, in prezent, o pedeapsa de opt ani de inchisoare in Siberia pentru evaziune fiscala si frauda iar activele Yukos au ajuns, aproape in intregime, sub controlul Rosneft.

Russneft a fost infiintata cu cinci ani in urma, cand Guteriyev, fost sef al companiei petroliere controlate de stat Slavneft, a cumparat active Slavneft, la pret foarte redus, la putin timp de la privatizarea companiei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri