"Una dintre firmele noastre a depus cererea", a declarat o purtatoare de cuvant al grupului Basic Elements.

Un tribunal rus a inghetat actiunile Russneft cu cateva luni in urma si a emis un mandat de arestare pentru patronul grupului, miliardarul Mikhail Guteriyev, care a afirmat ca statul rus ca se foloseste de acuzatiile de evaziune fiscala pentru a-l forta sa iasa de pe piata.

Guteriyev a acceptat in august sa vanda grupul Russneft, una dintre primele zece companii petroliere din Rusia, firmei Basic Elements, insa intre timp a fugit din tara.

Autoritatea ruseasca anti-monopol are ragaz o luna pentru a lua o decizie in acest sens.

Conform termenilor acordului initial, ce se ridica la sase miliarde dolari, Guteriyev urma sa primesca trei miliarde dolari in numerar, restul urmand a acoperi datoriile grupului Russneft la banca Sberbank, controlata de stat, si grupul elvetian Glencore, au precizat surse industriale.

Citeste si:

Analisti sustin ca Russneft va ajunge, inevitabil, sub controlul statului. "Rusia ar putea fi cu un pas mai aproape sa ridice controlul statului asupra productiei petroliere la peste 50%", a spus reprezentantul casei de brokeraj Troika Dialog, Oleg Maximov.

"Cred ca Guteriyev nu a invatat nimic din afacerea Yukos", a spus reprezentantul Prosperity Capital Management Ivan Mazalov, care contribuie la administrarea unor active in valoare de 4,5 miliarde dolari.

Yukos, care a fost cel mai mare producator de petrol din Rusia, a fost ingenuncheat din cauza unor datorii fiscale de 30 miliarde dolari. Fondatorul grupului, Mihail Hodorkovski, a denuntat procesul drept unul politic si a acuzat Kremlinul ca incearca sa il pedepseasca pentru activitatile sale politice.

Hodorkovski executa, in prezent, o pedeapsa de opt ani de inchisoare in Siberia pentru evaziune fiscala si frauda iar activele Yukos au ajuns, aproape in intregime, sub controlul Rosneft.

Russneft a fost infiintata cu cinci ani in urma, cand Guteriyev, fost sef al companiei petroliere controlate de stat Slavneft, a cumparat active Slavneft, la pret foarte redus, la putin timp de la privatizarea companiei.