Compania ceha de electricitate, CEZ, vrea sa cumpere un pachet minoritar de actiuni din cadrul companiei petroliere MOL din Ungaria, a declarat joi directorul executiv CEZ, Martin Roman, citat de Reuters.
MOL si CEZ au anuntat saptamana trecuta ca vor incheia un parteneriat cu scopul de a construi centrale electrice in Europa Centrala si de Est. CEZ este cea mai mare companie de electricitate din Europa Centrala, cu o capitalizare de 31,4 miliarde dolari.

Oficialii CEZ au declarat la anuntarea parteneriatului ca "iau in calcul" cumpararea unui pachet de pana la 10% din actiunile MOL, o companie ce valoreaza 15,4 miliarde dolari.

"Este un proces complicat. Marimea exacta a pachetului de actiuni va fi publicata in momentul semnarii contractului, peste cateva luni", a mai spus Roman cu ocazia unei conferinte din Polonia.

Principalul scop al parteneriatului este construirea unor centrale noi. "Cumparam actiunile pentru ca vrem sa avem o anume influenta atunci cand investim alaturi de un partener", a adaugat Roman.

Analistii sunt de acord cu planul companiilor de a construi centrale electrice, dar unii considera ca achizitionarea pachetului de actiuni MOL este infuentata de politicienii care urmaresc crearea unui grup energetic puternic in Europa Centrala.

Alianta a fost aprobata de membrii guvernului ceh, care detine 67,4% din actiunile CEZ, a declarat o sursa guvernamentala din Cehia.

CEZ ar putea ajuta MOL sa evite ceea ce ei numesc o abordare ostila din partea companiei austriece de rafinare OMV, care a ajuns sa detina in prezent 18,6% din totalul actiunilor MOL.

Compania ungara a rezistat pana in prezent preluarii de catre OMV prin rascumpararea actiunilor proprii si cedarea lor catre institutii afiliate. Astfel, MOL a ajuns sa detina, direct sau indirect, aproape 40% din propriile actiuni.

Ungaria a propus de asemenea, la sfarsitul lunii trecute, un proiect de lege prin care sa ingreuneze preluarile ostile in domeniul energetic, cu toate ca a sustinut ca legea nu este conceputa numai pentru a proteja MOL.

Directorul executiv al OMV a declarat ca grupul austriac este in continuare interesat de MOL, in cadrul conferintei "150 de ani de petrol in Romania" ce a avut loc joi la Bucuresti.

CEZ a transmis ca in prima etapa a parteneriatului cu MOL va construi centrale electrice la rafinariile MOL din Ungaria si Slovacia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri