Bancile internationale patrund cu prudenta in Irak, prin crearea de parteneriate cu institutiile financiare locale si prin extinderea lenta a activitatilor, constranse de lipsa securitatii si a comunicatiilor, transmite Mediafax.

Finantistii care au obtinut licente de operare dupa razboi afirma ca lipsa de securitate a impiedicat dezvoltarea unor activitati de amploare in Irak, dar preluarea unor banci locale i-a ajutat sa controleze riscul si sa mentina o prezenta discreta intr-o tara unde suspiciunile fata de straini sunt inca mari.

Irakul a nationalizat bancile, in anii '60 si, desi presedintele Saddam Hussein a permis infiintarea unor banci private locale, spre sfarsitul anilor '90, majoritatea populatiei de 27 de milioane de locuitori isi tine economiile "sub saltea". Toate cele 17 banci private sunt mici, iar depozitele bancilor independente nu depasesc nivelul unor zeci de milioane de dolari.
Spre deosebire insa de perioada premergatoare introducerii sanctiunilor impotriva Irakului, fondurile pot fi transferate si in afara tarii, iar comerciantii irakieni au acces la scrisori de credit si scrisori de garantare, in special prin intermediul putinelor banci locale care au format societati mixte cu investitorii straini.