Salariul net anual al germanilor a atins cel mai redus nivel de la reunificarea tarii, media pentru anul 2006 fiind de 15.845 euro, fata de nivelul de 17.200 de euro inregistrat in 1992, conform statisticilor publicate de ministerul muncii

Acest raport a fost publicat in iunie, insa a fost descoperit de presa germana doar de curand, subliniaza si majorarea clivajului intre salarii si profiturile obtinute de companii.

Intre 2000 si 2006, veniturile companiilor si capitalul acestora au crescut cu 42%, in timp ce salariile nu au crescut decat cu 4,5%.

Aceste date risca sa agraveze tensiunile in cadrul guvernului coalitiei de guvernamant (social domocrati/conservatori) conduse de cancelarul Angela Merkel, legate de ajustarea salarizarii germanilor la nivelul cresterii economice substantiale cunoscute de Germania.

Social-democratii vor pune din nou in discutie revendicarile proprii legate de un salariu minim legal si unitar. Conservatorii se opun insa acestei idei, cerand reducerea impozitelor pentru a majora puterea de cumparare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Joburi in strainatate: companiile platesc bine pentru zidari si soferi