Executivul european ameninta Ungaria cu actiuni in justitie in cazul MOL

Comisia Europeana a avertizat guvernul de la Budapesta ca va inainta o plangere la Curtea Europeana de Justitie in cazul in care Ungaria va adopta legea menita sa blocheze preluarea companiei nationale de energie MOL de catre firme straine, a spus vineri un purtator de cuvant, anunta AFP, citat de NewsIn.

Comisarul UE pe probleme de piata interna, Charlie McCreevy, a scris miercurea trecuta guvernului ungar, a declarat purtatorul sau de cuvant.

In scrisoarea sa, "acesta isi face cunoscute ingrijorarile privind intentiile autoritatilor ungare de a adopta o lege menita sa impiedice cumpararea companiilor din Ungaria de catre firme stabilite intr-un alt stat membru al UE".

Comisarul a facut explicit referire la grupul producator de energie MOL, a precizat purtatorul de cuvant. Grupul ungar a suscitat interesele concurentului sau austriac OMV.

Guvernul de la Budapesta se opune operatiunii de preluare ostila a companiei nationale MOL de catre firma austriaca si doreste sa adopte o lege care sa impiedice preluarea de catre o companie straina a grupului MOL.

"La cererea Comisiei Europene a fost demarata o ancheta mai detaliata si a fost deschisa o procedura privind afectarea liberei circulatii a capitalului, prin votarea acestei legi", a declarat purtatorul de cuvant.

O astfel de procedura in justitie nu poate fi lansata inainte de adoptarea de catre Parlament a acestui proiect de lege, a explicat acesta.

Ungaria se afla deja in colimatorul Comisiei pentru un subiect asemanator, afirma M. McCreevy in scrisoarea sa: o lege cadru din 1995 ce instituia o "actiune de aur", privind dreptul de veto al statului in cadrul tuturor intreprinderilor ungare care urmeaza sa fie privatizate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri