Parlamentul European a aprobat joi bugetului Uniunii pe 2008, acordand mai multe fonduri ca oricand masurilor in favoarea dezvoltarii si alocand fonduri sistemului european de navigare prin satelit, transmite Reuters, citat de NewsIn.
Parlamentul European a adoptat un buget de 120,3 miliarde de euro, cu 5,7% la mult decat in 2007. Insa raportat la veniturile blocului, bugetul este in scadere de la 0,99% anul acesta la 0,96% anul viitor, reflectand austeritatea din ce in ce mai mare a guvernelor europene in ceea ce priveste contributiile catre UE, spun diplomatii.

Comisia Europeana a subliniat ca este prima oara cand cea mai mare parte din buget este alocata masurilor destinate sa favorizeze dezvoltarea economica si ajutoarelor regionale, in loc de subventiile pentru agricultura.

"Alocand cea mai mare parte competitivitatii, bugetul pe 2008 este rezultatul concret al determinarii Uniunii de a plasa dezvoltarea economica pe termen lung in centrul cheltuielilor sale", a declarat comisarul pentru buget Dalia Grybauskaite.

Bugetul aloca 940 milioane de euro proiectului unui sistem european de navigare prin satelit, Galileo, destinat sa concureze cu Global Positioning System - GPS-ul american. Fondurile vor contribui la acoperirea unui deficit de 2,4 miliarde de euro in finantarea proiectului.

Circa 45% din bugetul total va fi cheltuit pe ajutoare pentru regiunile sarace, educatie, formare, inovatie, cercetare, dezvoltare si alte masuri de favorizare a cresterii economice. Cheltuielile cu agricultura, in care intra si controversatele subventii pentru fermieri, reprezinta 40% din buget.

Cheltuielile pentru ajutorul extern si initiativele de politica externa vor creste cu 10,4% situandu-se la 8,1 miliarde de euro, din care 300 de milioane reprezinta ajutoare pentru palestinieni, 1,4 miliarde pentru tarile din Balcanii de Vest si 2,3 miliarde pentru regiunile in curs de dezvoltare din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri