Ministrul turc a mai aratat ca firma elvetiana EGL vrea sa construiasca o centrala de gaze naturale in Turcia, iar oficialii de la Ankara se pregatesc sa semneze in martie un acord preliminar cu Elvetia care sa se refere si la problema energiei nucleare.

"Discutam cu oficialii elvetieni despre posibilitatea de a construi o noua conducta de gaze naturale, care sa treaca prin Albania si Italia", a declarat Guler.

Cresterea rapida a consumului de energie din Turcia si liberalizarea accelerata a pietei au atras atentia investitorilor internationali, printre care compania austriaca Verbund, CEZ din Cehia si firma germana RWE.

Citeste si:

Directorul biroului federal elvetian pentru energie, Walter Steinmann a indicat, la randul sau, ca si firma elvetiana Atel este interesata sa dezvolte proiecte energetice in Turcia.

Turcia urmeaza sa organizeze licitatii pana in mai pentru constructia si operarea a trei centrale nucleare separate cu o capacitate totala de 5.000 de megawati, iar guvernul turc a anuntat ca lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa anul acesta.

Conditiile de licitatie vor fi anuntate in 21 februarie, mai arata Reuters.