Pretul petrolului a atins luni un nou record, la bursele electronice din Asia, de 111,42 dolari pe baril, dupa depasirea pentru prima data in istorie de pragului de 111 dolari, intr-o perioada in care dolarul s-a depreciat pana la un nou minim istoric fata de euro, spun traderii, citati de AFP.
In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in aprilie, a atins un maxim de 111,42 dolari pe baril inainte de a se ieftini la 111,08 dolari pe baril, dupa ce inchisese vineri la New York la pretul de 110,21 dolari, potrivit NewsIn.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in mai, s-a scumpit cu 80 centi, pentru a se stabiliza in jurul valorii de 107 dolari pe baril.

Euro si-a imbunatatit luni propriul record fata de dolar, apreciindu-se la bursele asiatice pana la 1,5905 dolari, din cauza deteriorarii economiei americane, scrie AFP.

"Ne putem astepta in continuare la majorari de preturi pe termen scurt in cazul petrolului, dar si pentru alte materii prime, precum aurul", a declarat Victor Shum, analist al companiei Purvin and Getz din Singapore.

"Slabiciunea dolarului ramane principalul factor ce sustine scumpirea petrolului", a estimat David Moore, analist al Commonwealth Bank of Australia.

Deprecierea dolarului intareste puterea de cumparare a investitorilor ce detin fonduri in alte valute, acestia preferand pietele de marfuri din cauza volatilitatii crescute a burselor.

Pretul petrolului a depasit in ultima saptamana mai multe praguri simbolice, de 107, 108, 109, 110 si 111 dolari pe baril, crescand cu 6 dolari in ultima saptamana, cu 10 dolari de la inceputul lunii si cu aproximativ 15 dolari de la data de 1 ianuarie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri