Controversata companie de armament britanica BAE Systems a concediat peste 250 de consultanti si de intermediari pe fondul unui scandal de dare de mita pentru a incheia contracte importante, arata un articol aparut pe pagina de internet a cotidianului Daily Mail.
Printre cei concediati se afla Lord Inge, fost comandant al fortelor armate britanice, si Lord Powell, fostul consilier pe probleme de politica externa al lui Margaret Thatcher.

Compania, care a avut drept consilieri ministrii din cadrul Cabinetului Tory precum David Mellor si Michael Portillo a demis si alti fosti diplomati britanici, sefi din cadrul armatei si ofiteri MI6.

Consultantii erau solicitati de BAE pentru contacte neoficiale cu guvernele internationale in eforturile de a garanta contractele lucrative.

Numirile au fost intotdeauna controversate pentru ca oficialii guvernamentali responsabili de incheierea marilor contracte de armament s-au retras din functie pentru un post de consultanta foarte bine platit in cadrul companiei.

BAE a renuntat insa la aceasta practica, fiind anchetata de FBI si de Biroul de Frauda.

Compania este acuzata ca a oferit in secret masini sport, prostituate, excursii pentru jocuri de noroc si yacht-uri pentru a dobandi anumite contracte, in special in Orientul Mijlociu.

Unii consultanti au fost recompensati cu prime de milioane de lire sterline cand compania a castigat un contract cu ajutorul lor.

Consultantii sunt deranjati de tratamentul aplicat de firma si sustin ca renuntarea brusca la serviciile lor da impresia gresita ca ar fi implicati in scandalul de coruptie.

Un fost diplomat britanic, concediat de BAE din functia de consultant in Orientul Mijlociu, a declarat duminica pentru Daily Mail: "Nu a fost niciodata sugerat faptul ca as fi implicat in vreo practica incorecta sau de coruptie".

"Insa faptul ca altii ca mine au fost concediati in acest mod arata ca stabilitatea si reputatia ne-au fost afectate", a adaugat acesta.

"Intr-o zi puteam spune ca actionam pentru BAE, in urmatoarea trebuie sa anuntam ca nu mai lucram pentru aceasta".

Oficiul pentru Frauda a solicitat detaliile integrale ale platilor facute de BAE consultantilor internationali. Compania pusese la punct un sistem international de plati secrete prin intermediul unor conturi bancare din Elvetia si unor companii offshore din Caraibe.

Anul trecut, guvernul a cerut Oficiului pentru Frauda sa renunte la parte de investigatii referitoare la afacerile firmei cu Arabia Saudita, pentru ca ameninta securitatea nationala.

Insa acuzatiile in alte zone geografice continua, in cadrul diviziilor de vanzari din Romania, Cehia, Africa de Sud si Tanzania.

In luna mai a anului trecut, compania a scris consultantilor care se ocupau de contractele cu guvernele straine, punand capat contractelor cu acestia.

Scrisoarea transmitea: "Ca parte din programul de imbunatatire a procedurilor in
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri