Irakul va exporta doar 1,5 milioane de barili pe zi, pana cand statul va semna acorduri de cooperare in domeniu cu companii internationale, termenul prevazut fiind sfarsitul anului viitor, a declarat, vineri, ministrul irakian al Petrolului, Mohammad Bahr al-Uloum, citat de Mediafax.

"Muncim din greu si pot aparea o serie de imbunatatiri. Insa aceste lucruri nu vor impulsiona productia", a declarat oficialul irakian. In primele cinci luni ale anului, reteaua nordica si cea centrala de conducte au fost lovite de 70 de atacuri teroriste care au produs pagube de aproximativ 1,25 miliarde de dolari.

Oficialii irakieni au sperat sa majoreze productia de petrol obtinuta din campurile petroliere din sud, fara a fi nevoie sa apeleze la ajutorul investitorilor straini.
Insa al-Uloum a precizat ca pentru a realiza obiectivele propuse - de dezvoltare a capacitatilor - este nevoie de fonduri provenite de la marile companii internationale. Inainte de invazia condusa de fortele SUA, statul arab exporta peste doua milioane de barili pe zi, chiar daca era supus sanctiunilor Organizatiei Natiunilor Unite.

In luna mai, productia de petrol a statului asiatic a scazut cu 80.000 de barili pe zi, pana la 1,75 milioane de barili pe zi, cel mai scazut nivel din luna august a anului trecut, ca urmare a unor probleme ce au survenit la campurile petroliere din sudul tarii, potrivit datelor Agentiei Internationale a Energiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA ar putea vinde petrol pentru a deprecia fortat barilul