Producatorul maghiar de medicamente Gedeon Richter a raportat o scadere masiva a profitului net din trimestrul al doilea, pe seama aprecierii puternice a forintului, care ar putea afecta profitul operational aferent intregului an, potrivit oficialilor companiei.

Profitul net neconsolidat al Gedeon Richter din prima jumatate a anului a scazut cu 32,8%, pana la 11,15 miliarde forinti (75,70 milioane dolari), comparativ cu nivelul de 16,60 miliarde forinti din perioada similara a anului trecut, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Pe baza cifrelor consolidate, profitul net din trimestrul al doilea a scazut cu 72,4% pana la 2,91 miliarde forinti.
Profitul operational neconsolidat a fost de 17,39 miliarde forinti in primele sase luni ale anului, in crestere anuala cu 3% comparativ cu perioada echivalenta din 2007. Titlurile companiei producatoare de medicamente s-au ieftinit cu 1,1%, pana la 32.050 forinti/actiune.

"In prima jumatate a anului am avut rezultate operationale pozitive si rezultate financiare foarte negative", a declarat, la o conferinta de presa, directorul executiv al companiei, Erik Bogsch.

Seful Gedeon Richter a spus ca rezultatele companiei au fost afectate de impozitele mari din Ungaria si de aprecierea forintului, care a urcat pana la niveluri record fata de euro.

Gedeon Richter a afisat o pierdere financiara de 5,6 miliarde forinti in primele sase luni ale anului, ca urmare a aprecierii puternice a forintului din al doilea trimestru.

"Daca forintul se va tranzactiona in continuare intr-un culoar cuprins intre 230 si 235 forinti/euro, rezultatele operationale pentru intregul an vor scadea cu 5 miliarde de forinti", a estimat seful companiei.

Forintul era tranzactionat, marti, la 235,85 forinti/euro, iar directorul executiv al Gedeon Richter a adaugat ca o estimare realista ar fi un curs de schimb de 250-260 forinti/euro, in conformitate cu trasaturile fundamentale ale economiei Ungariei.

Gedeon Richter este prezent si pe piata romaneasca, unde detine 98,96% din actiunile subsidiarei Gedeon Richter Romania SA, care are o fabrica la Tirgu-Mures, potrivit paginii de internet a companiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
In ultimii 4 ani, 3.000 de medicamente au fost retrase din Romania