Rata somajului din Spania ar putea depasi la sfarsitul acestui an nivelul de 10,4% estimat de guvern, a declarat, duminica, ministrul economiei Pedro Solbes, care a avertizat ca ar putea avea loc scaderi ale cheltuielilor bugetare in 2009, relateaza Reuters.

Solbes a declarat, intr-un interviu acordat agentiei EFE, ca "la sfarsitul anului, somajul ar putea depasi nivelul estimat de 10,4%".

Somajul din Spania a ajuns la un nivel maxim al ultimilor 10 ani, cu 2,43 milioane de someri in iulie, in conditiile in care doua din trei concedieri se fac in sectorul constructiilor, deoarece nu se mai construiesc case dupa o perioada de dezvoltare exploziva ce a durat zece ani, iar economia se confrunta cu cea mai grava criza din 1993, potrivit NewsIn.

In ciuda incetinirii semnificative a cresterii economice, guvernul socialist spaniol a mentinut cheltuielile sociale la nivelul programat.

Insa Solbes a avertizat cu privire la restrangeri ale cheltuielilor bugetare in 2009, dupa ce Spania a afisat deficit bugetar pentru prima jumatate a anului, pentru prima data in ultimii trei ani.

"Majoritatea categoriilor bugetare vor avea alocate sume mai mici", a spus ministrul spaniol al economiei, comparand bugetul pentru 2009 cu cel de 349 miliarde euro din acest an.

Solbes a reiterat ca, in perioada iulie-septembrie, evolutia economiei va fi "oarecum mai buna" decat in trimestrul al doilea, cand produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,1% fata de trimestrul anterior.

O ameliorare a economiei ar putea fi sustinuta de ieftinirea petrolului, de obtinerea unei recolte bune si de credite fiscale, inclusiv de rambursarea unei sume de 400 euro fiecarui contribuabil, a explicat Solbes.

Ministrul spaniol al economiei a spus ca tara sa este foarte aproape de recesiune, dar ca o va evita.

"Daca ma uit la comportamentul oamenilor din aceasta vara, este adevarat ca nu mai vad bucuria anilor anteriori, dar nu observ nici o paralizie", a declarat Solbes, pentru EFE.

Solbes nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei mai devreme de finalul lui 2009, iar economistii se tem ca stagnarea ar putea dura ani intregi.

Ministrul spaniol al economiei si-a reiterat si cererea de monitorizare mai atenta a cresterilor salariale, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in iulie la un nivel maxim al ultimilor 15 ani, de 5,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri