Jumătate dintre români consideră că situaţia economică actuală din regiunea lor este mai degrabă bună, în timp ce 13% sunt de părere că este foarte proastă, conform unui Eurobarometru al CE.

Potrivit sursei citate, 7% dintre români consideră că situaţia economică este foarte bună, procente peste medie fiind înregistrate în regiunile Bucureşti-Ilfov (13%), Vest (11%), Nord-Vest (10%) şi Centru (9%).

Procentul cel mai mare al românilor în opinia cărora situaţia economică este foarte proastă s-a înregistrat în regiunile Nord-Est (20%), Sud-Vest Oltenia (18%) şi Sud-Est (15%).

La nivelul UE, 10% dintre cetăţeni au răspuns că situaţia economică în regiunile lor este foarte bună, 55% mai degrabă bună, 25% mai degrabă proastă şi 7% foarte proastă.

În ceea ce priveşte calitatea vieţii, 58% dintre români sunt de părere că este mai degrabă bună, 20% mai degrabă proastă, 11% foarte bună şi 10% foarte proastă. Calitatea vieţii este considerată foarte bună de 16% dintre românii din regiunea Nord-Vest şi din regiunea Vest, de 15% din regiunea Centru şi de 14% din regiunea Sud-Vest Oltenia. Cei mai mulţi români care consideră că este foarte proastă sunt din regiunile Sud - Est şi Nord - Est, câte 15%, şi Sud-Vest Oltenia- 14%.

Calitatea vieţii este considerată foarte bună de 20% dintre cetăţenii UE, mai degrabă bună de 62% şi mai degrabă proastă de 13%.

Cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunea sunt în opinia românilor costul de trai (40%), sănătatea (38%), situaţia economică şi şomajul (30%) şi sistemul educaţional (24%). La nivelul UE, principalele probleme sunt costul de trai (31% dintre răspunsuri), sănătatea (26%), situaţia economică şi şomajul (26%) şi locuinţele (20%).

Întrebaţi cât de probabil este să voteze la alegerile europarlamentare din iunie 2024, 53% dintre români au răspuns că foarte probabil, 22% destul de probabil, 10% destul de improbabil şi 14% foarte improbabil. La nivelul UE răspunsurile au fost: 57% foarte probabil, 20% destul de probabil, 10% destul de improbabil şi 10% foarte improbabil.

Cei mai mulţi români care consideră că este foarte probabil să voteze sunt din regiunile Bucureşti - Ilfov (56%), Nord-Est (55%) şi Sud-Est (55%). Procentul cel mai mare al celor care au răspuns că e foarte improbabil s-a înregistrat în regiunile Sud-Vest Oltenia (16%), Vest (15%) şi Bucureşti - Ilfov (15%).

Ancheta s-a desfăşurat în perioada 11 ianuarie-15 februarie 2024, având loc 62.091 interviuri la nivelul UE, respectiv 2.455 în România.

Sursa foto: altafulla / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri