Decizia guvernului bulgar se refera la planul companiei austriece Voestalpine de a investi 5 miliarde euro in constructia unei otelarii pe tarmul Marii Negre.

Bulgaria concureaza cu Romania, Turcia si Ucraina ca sa atraga investitia, care ar putea crea 4.500 de locuri noi de munca.

Cele 300.000 de leva provin din bugetul ministerului bulgar al economiei, iar angajarea de consultanti straini este impusa de complexitatea tehnica a proiectului si de importanta acestuia pentru economia Bulgariei.

Companiile internationale de consultanta se vor axa pe pregatirea unui acord de investitii care sa serveasca interesele Bulgariei cat mai bine si care sa poarte negocierile cu firma austriaca.

In Romania, zona vizata pentru investitia Voestalpine este Agigea-Constanta, in apropierea celui mai mare port la Marea Neagra, unde firma austriaca a contractat deja aproape jumatate din terenul avut in vedere.

Citeste si:

In cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).

Voestalpine este deja prezent in Romania prin intermediul Elmsteel, subsidiara britanica a grupului austriac, care detine din 2004 o fabrica la Satu Mare.

De asemenea, furnizorul german Dancke, controlat tot de grupul austriac, urma sa construiasca o uzina de presare la Arad.

Grupul a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca va incepe in 2008, la Giurgiu, constructia unui centru de servicii, in care va prelucra tabla si alte materiale pentru clientii companiei austriece, printr-o investitie de 18 milioane euro.