"Cu siguranta, acum ca situatia este atat de incerta, negocierile sunt incetinite", a spus Timosenko, intr-o conferinta de presa cu omologul ei polonez Donald Tusk.

"Insa sper ca vom desfasura negocierile intr-un mod constructiv si tinand cont de interesele nationale ucrainene si ruse, pentru a ajunge la un acord pe termen lung privitor la aprovizionarea Ucrainei cu gaze", a adaugat aceasta.

Kievul intentioneaza sa semneze acorduri cu Rusia in domeniul gazului in septembrie. Joi, societatea ucraineana de stat Naftogaz a spus ca semnarea acestor acorduri va fi amanata pentru decembrie.

Coalitia prooccidentala de la Kiev, din care faceau parte partidul premierului si cel al presedintelui, s-a dizolvat dupa retragerea formatiunii sefului statului, Ucraina intrand intr-o noua criza politica. Daca o noua coalitie nu este formata pana la jumatatea lunii octombrie, presedintele Viktor Iuscenko are dreptul sa dizolve Parlamentul.

Citeste si:

In cazul unui esec in formarea unei aliante proruse, Moscova ar putea cere Kievului un pret de 420 dolari pe mia de metri cubi de gaz in 2009, fata de 179,5 dolari in prezent, a spus cotidianul Ukrainska Pravda.

Gazprom a anuntat la inceputul lunii iulie ca pretul gazului vandut de Asia Centrala Rusiei se va dubla incepand din 2009.

Aceasta crestere a pretului va afecta Ucraina, al carei gaz importat provine mai ales din Asia Centrala si care ii este revandut de Gazprom la un pret mai mic decat cel de piata.

Criza gazului, recurenta intre Ucraina si Rusia pe fondul tensiunilor politice, a dus in ianuarie 2006 la o scurta intrerupere a livrarilor catre Europa, aproape toata cantitatea de gaz rus destinat UE tranzitand Ucraina.