Banca a anuntat ca operatiunea face parte din planul de coborare a nivelului dobanzii la trei luni de pe piata interbancara londoneza, de la valoarea de joi, de 6,2762%, mai aproape de dobanda de baza de 5%.

Anuntul bancii centrale vine in contextul in care atat actiunile londoneze cat si lira sterlina s-au depreciat. Cotatia lirei a scazut la 1,8388 dolari, comparativ cu 1,8411 dolari la inchiderea sedintei anterioare, in timp ce indicele FTSE a pierdut in deschidere aproape 100 de puncte, pana la 5.100 puncte.

Banca centrala a anuntat ca intentioneaza sa ofere vineri imprumuturi de 30 miliarde dolari pentru o saptamana. Incepand de luni, va organiza licitatii saptamanale si va accepta ca garantie obligatiuni garantate prin ipoteci.

Prima operatiune de acest fel va fi o licitatie de 40 miliarde lire sterline, cu scadenta la 15 ianuarie 2009.
"Operatiunile au scopul de a reduce presiunile de finantare pana la sfarsitul trimestrului", a anuntat banca centrala, adaugand ca a luat parte la o serie de actiuni coordonate impreuna cu alte banci centrale, printre care Federal Reserve, Banca Centrala Europeana si banca centrala a Elvetiei.