Comisia Europeana a propus ieri revizuirea normelor UE privind cerintele de capital impuse bancilor, pentru stabilizarea sistemului financiar, reducerea expunerii la risc si, totodata, pentru o mai buna supraveghere a bancilor care opereaza in alte state membre, anunta NewsIn.

Conform noilor norme propuse de Comisia Europeana (CE), bancile nu vor putea imprumuta aceluiasi client peste o anumita limita, iar autoritatile de supraveghere nationale vor avea o imagine mai clara a activitatii grupurilor bancare transfrontaliere.

"Noile norme vor fortifica fundamental cadrul de reglementare pentru bancile UE si pentru sistemul financiar. Cred ca sunt o reactie inteleapta si proportionata la criza financiara prin care trecem. Rigoarea, transparenta si prudenta sunt esentiale pentru un sistem bancar stabil si sanatos", a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

Scopul directivelor privind cerintele de capital (2006/48/CE si 2006/49/CE) este de a asigura soliditatea financiara a bancilor si a societatilor de investitii.

Principalele modificari propuse tin de o mai buna gestionare a expunerilor mari, o mai buna supraveghere a grupurilor bancare transfrontaliere, o calitate imbunatatita a capitalului bancar, prin introducerea de criterii clare la nivel comunitar pentru a evalua in ce masura capitalul "mixt", care cuprinde atat actiuni, cat si titluri de creanta, poate fi considerat ca facand parte din capitalul propriu total al unei banci, in functie de care se stabileste cat anume poate sa dea aceasta cu imprumut.

Alte masuri vizeaza o mai buna gestionare a riscurilor de lichiditate si o mai corecta gestionare a riscului pentru produsele securitizate.

Modificarile propuse sunt urmarea foii de parcurs pe care ministrii de finante ai UE au adoptat-o pentru a contracara actuala criza de pe piata financiara. Propunerea, care este rezultatul unor ample consultari cu partenerii internationali, statele membre si companiile din sector, va fi supusa examinarii Parlamentului European si Consiliului de Ministri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sassoli: Viitoarea Comisie Europeana, cel mai probabil la 1 decembrie