Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca era dominatiei economice americane a luat sfarsit si ca lumea are nevoie de un nou sistem financiar, "mai corect", relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Era dominatiei unei singure economii si a unei singure devize s-a terminat o data pentru totdeauna", a declarat Dmitri Medvedev cu ocazia consultarilor interguvernamentale ruso-germane de la Sankt-Petersburg, in prezenta cancelarului german Angela Merkel.

"Trebuie sa lucram impreuna pentru a crea un nou sistem economico-financiar mai corect, bazat pe principiile multipolaritatii, suprematiei legii si luarii in calcul a intereselor reciproce", a adaugat el, referindu-se la criza financiara care destabilizeaza economia mondiala de mai multe saptamani.

"Evenimentele din ultimul timp confirma ca o singura tara, chiar si puternica, nu este in masura sa fie un fel de 'megaautoritate de reglementare'", a spus el, referindu-se la Statele Unite. "Avem pur si simplu nevoie de noi mecanisme de decizie si responsabilitate colective", a continuat Medvedev.

Declaratiile intervin a doua zi dupa cele ale premierului rus Vladimir Putin, care afirmase ca situatia financiara mondiala actuala a fost provocata de "iresponsabilitatea" sistemului financiar american.

"Ceea ce se intampla in prezent in Statele Unite in domeniul economic si financiar (...) nu mai este doar iresponsabilitatea unor persoane, ci iresponsabilitatea unui sistem care se pretinde a fi liderul", declarase Putin la televiziunea rusa.

Criticile sale au fost insa respinse miercuri de Casa Alba. "Am gestionat problema, o problema foarte complexa si extinsa, in cel mai ferm mod posibil. Si cred ca acest lucru nu poate fi pus sub semnul intrebarii", declarase purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto.

Tanara piata financiara rusa, deja imprevizibila in perioade normale, a fost foarte zguduita in ultimele saptamani de consecintele crizei financiare mondiale declansata in Statele Unite.

Desi banca centrala rusa detine importante rezerve in dolari americani, Kremlinul incearca de doi ani sa isi diversifice devizele, in special cumparand euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Obama, Merkel si Cameron, vor noi sanctiuni contra Rusiei