Banca centrala a Japoniei (BoJ) a actionat in trei timpi, oferind dimineata doua transe de cate 1.000 miliarde yeni si o transa de 2.000 miliarde yeni dupa-amiaza, pentru a raspunde nevoii de lichiditate a bancilor.

BoJ a intervenit in piata pentru a 17-a sedinta consecutiv si este prima data de la inceperea crizei financiare cand injecteaza o suma atat de mare intr-o singura zi. Primele transe de lichiditate oferite joi, ce cate 1.000 miliarde yeni, au fost subscrise integral.

Bancile au solicitat un total de 2.630 miliarde yeni in prima transa, cu scadenta pe 14 octombrie, cu o dobanda medie de 0,749%. Pentru a doua transa, cu scadenta la 15 octombrie, cererea s-a ridicat la 3.038,5 miliarde yeni, iar dobanda medie este de 0,756%.

Rezultatele celei de-a treia transe oferite urmeaza sa fie anuntate ulterior de catre banca centrala. BoJ a refuzat miercuri sa se alature planului de coborare simultana a dobanzii de referinta, desfasurat de sase mari banci centrale, printre care Banca Centrala Europeana si Fedral Reserve, exprimandu-si sustinerea pentru aceasta initiativa.