Croatia vrea sa investeasca 10 miliarde euro in dezvoltarea sectorului energetic pana in 2020, potrivit proiectului aprobat de un consiliu economic si social national, GSV.

"Este vorba despre un plan de investitii in sectorul energetic, care se ridica la 10 miliarde euro pana in 2020, ceea ce este o ocazie foarte importanta pentru economia croata", a declarat presei presedintele GSV, Ivica Mudrinic, potrivit NewsIn.

Aprobat de catre GSV, asociatie ce reuneste reprezentanti ai guvernului, ai sindicatelor si angajatorilor, proiectul va face obiectul unei "dezbateri publice", inainte de a fi trimis spre adoptare parlamentului, potrivit procedurilor in vigoare.

Croatia importa 50% din necesarul sau de energie si principalele obiective ale strategiei sunt de a diminua dependenta de pietele straine si de a diversifica resursele de import.

In conformitate cu declaratiile reprezentantilor guvernului, Croatia importa 80% din necesarul sau de petrol, 40% din consumul de gaze naturale si 23% din necesarul sau de energie electrica.

Potrivit declaratiilor premierului Damir Polancec, investitiile in sectorul energetic vor fi unul dintre principalele motoare de crestere economica a tarii.

Planul prevede constructia mai multor centrale hidraulice si termice, ca sa raspunda cresterii consumului de electricitate, estimata la 20% pana in 2020. Planul ar putea insemna si constructia primei centrale nucleare din tara, potrivit declaratiilor lui Polancec.

Consumul de gaze naturale ar trebui sa creasca, in aceeasi, perioada de la 3,2 miliarde la 5 miliarde de metri cubi pe an. Dependenta de gazele naturale din Rusia, Croatia vrea sa isi diversifice sursele din acest sector.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Atentionare de calatorie in Republica Croatia, din cauza vremii