"Europa va fi, foarte probabil, in recesiune in anul 2009", a declarat Juncker, premier si ministru de finante luxemburghez, dupa un summit european desfasurat la Bruxelles.

"Personal, cred ca cresterea probabila pentru Zona euro in 2009 va fi intre previziunile Comisiei (Europene - n.red.) si cele ale Fondului Monetar International", a spus Juncker.

CE a estimat cresterea pentru Zona euro pentru anul 2009 la 0,1%, in timp ce Fondul Monetar International a prevazut o scadere cu 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB), adica recesiune.

Citeste si:

"Trebuie sa reactionam imediat, iar toate statele membre (UE - n.red.) sunt de acord cu acest lucru", a declarat seful statului francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene.

Vorbind despre "ingrijorarea statelor europene in fata gravitatii situatiei economice", Sarkozy a afirmat ca "toti sunt convinsi de necesitatea luarii unor initiative economice, dupa cele financiare". Sarkozy a facut aceste declaratii in conferinta de presa de dupa discutiile de aproape trei ore cu restul partenerilor europeni.

El a adaugat ca cei 27 de sefi de stat si de guvern din UE sunt "toti de acord asupra necesitatii absolute a unei coordonari a politicilor economice in Europa" si pentru a cere Comisiei Europene sa propuna o "strategie economica" in fata crizei, inca de la summitul european din decembrie.