"Inseamna circa 2.500 de dolari pentru fiecare nou asigurat", potrivit unui raport al firmei. "Costurile planului ar creste cumulat pana la o mie de miliarde de dolari pana in 2018 sau cu aproximativ 130 de miliarde de dolari pe an", potrivit raportului citat.

In conditiile in care planul va extinde asigurarea de sanatate la doua treimi dintre cele 47 de milioane de persoane, care in prezent nu dispun de ea, reforma ar putea intensifica unele probleme, cum ar fi lipsa de medici generalisti, a fondurilor pentru analize.

"Daca nu se fac reduceri de costuri, cresterea cheltuielilor pentru sanatate va spori semnificativ costurile planului lui Obama de-a lungul timpului si i-ar reduce eficienta. Acest lucru ar putea face costurile federale aproape insuportabil de mari", potrivit raportului citat.

Citeste si:

"Din cauza deficitului si crizei financiare, este putin probabil sa existe noi fonduri federale disponibile, astfel ca reforma de sanatate ar putea insemna realocarea banilor existenti deja in sistemul de sanatate", potrivit PriceWaterhouse Coopers.

Insa o parte a banilor ar putea fi recuperata din platile facute spitalelor care trateaza persoane neasigurate, potrivit sursei citate. S-ar putea ca 25 de miliarde de dolari sau circa o treime a costurilor planului lui Obama sa vina din plati existente deja, facute catre spitale pentru ingrijiri medicale necompensate. "Propunerea lui Obama probabil va creste veniturile, insa ar putea reduce plafoanele pentru furnizori, companii farmaceutice si pentru planurile de sanatate care depind tot mai mult de fondurile guvernului", potrivit raportului PriceWaterhouseCoopers.

Unele persoane au sugerat ca gestionarea crizei financiare mondiale depaseste nevoia pentru reforma imediata a sistemului de sanatate, insa PriceWaterhouse Coopers a spus ca acestea nu se exclud reciproc. De exemplu, reformele de sanatate ar putea inspira noi fuziuni sau achizitii, potrivit sursei citate. "Criza financiara si fuziunile ar putea accelera reforma in sistemul de sanatate, nu sa fie un blocaj", precizeaza PriceWaterhouseCoopers