Dinarul s-a depreciat si rezervele in valuta forte ale Serbiei s-au diminuat in ultima luna, ceea ce a determinat autoritatile de la Belgrad sa inceapa negocierile cu reprezentantii Fondului, in conditiile in care banca centrala a avertizat ca economia ar putea fi afectata grav de efectele crizei creditelor.

Guvernul a anuntat in repetate randuri ca nu are nevoie de pachete de salvare de multe miliarde de dolari, cum au fost cele acordate Ucrainei si Ungariei, dar bancherii au afirmat ca incheierea unui acord cu FMI pare a fi singura cale de a impiedica o depreciere si mai accentuata a dinarului.

"Reprezentantii guvernului sarb si Fondul Monetar International au ajuns la un acord referitor la un program economic ce face parte dintr-un acord stand-by pe 15 luni", arata un comunicat al guvernului Serbiei.

Citeste si:

"Programul ar trebui sa sustina politicile economice ale guvernului, ca sa mentina stabilitatea macroeconomica si financiara", se arata in comunicatul oficialilor de la Belgrad.

Guvernul nu a dat detalii despre valoarea acordului. Oficialii au afirmat, insa, in ultimele saptamani ca Serbia nu va lua mai mult de cota sa de 700 milioane dolari in drepturi speciale de tragere de la FMI.

Ceea ce precizeaza, totusi, comunicatul este ca acordul include o estimare pentru o tinta de deficit fiscal de 1,5% din produsul intern brut (PIB) pentru 2009, in scadere fata de nivelul actual de 2,7% din PIB.