ConocoPhilips ar putea obtine acces la depozitele de gaze naturale din Iamal in schimbul participarii Gazprom la o serie proiecte de gaze naturale din Alaska, a mai spus Medvedev.

"Lista cu participantii posibili este in curs de alcatuire, dar nu excludem posibilitatea unei participari a Exxon Mobil sau a Conoco", a declarat Medvedev, la o conferinta de gaze naturale, informeaza NewsIn.

In vara, Gazprom indicase ca Royal Dutch Shell ar putea fi unul dintre partenerii sai in proiectele de gaze naturale din peninsula arctica Iamal, unde temperaturile scade de obicei la -40 de grade Celsius. Termenele pentru proiecte nu sunt cunoscute inca.

Medvedev a mai spus ca ar fi posibil un acces al Conoco la depozitele de gaze naturale Iujno Tambeiski, din Iamal. Declaratiile oficialului marcheaza un punct important in acordurile dintre Gazprom si statul din nord-vestul SUA, care este despartit de Rusia prin Stramtoarea Bering, de obicei inghetata.

Citeste si:

Criticii spun ca o conducta de gaze naturale in Alaska, ideea unui proiect care exista din anii 1970, va fi prea costisitoare si s-a confruntat deja cu intarzieri majore din cauza neintelegerilor cu privire la castiguri. Medvedev a spus ca, desi un proiect in Alaska ar putea sa se confrunte cu probleme tehnice, nu este chiar atat de diferit de proiecte din Rusia.

"Recent, am avut o intalnire cu reprezentanti ai conducerii Conoco si am discutat despre directiile posibile de cooperare. Una dintre acestea se refera la regiunea Arctica, atat in Statele Unite cat si in Rusia. Acestea sunt foarte asemanatoare", a declarat Aleksandr Medvedev.

Gazprom considera ca Iamal este o sursa importanta de productie viitoare de gaze naturale, in conditiile diminuarii acesteia la depozitele din vestul Siberiei. Reprezentantii Gazprom au spus ca depozitele noi din Iamal, din Siberia de Est si din Orientul Extrem al Rusiei vor furniza pana in 2020 jumatate din productia Gazprom.