Seful asociatiei bancilor austriece, Walter Rothensteiner, a declarat ca executivul Uniunii Europene ar putea lua in curand o decizie privind planul de sustinere a bancilor realizat de guvernul austriac si se asteapta ca anumite conditii sa fie inasprite.
Rothensteiner, ce conduce si grupul Raiffeisen Zentralbank (RZB), a spus sa executivul Uniunii Europene (UE) ar putea indica dobanda ce va fi impusa bancilor ce beneficiaza de injectii de capital din partea guvernului austriac, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Pachetul statului austriac are o valoare totala de 100 miliarde euro, dintre care 15 miliarde sunt destinate injectiilor de capital in banci si restul reprezinta garantii.

Cadrul proiectului, aprobat luna trecuta de parlament, nu fixeaza reguli prestabilite pentru acordurile individuale.

"Autoritatile de la Bruxelles vor indica un nivel minim al dobanzii", a declarat Rothensteiner. "Bruxelles-ul va indica ceva de genul 8 sau 9% cel putin".

Rothensteiner a spus ca presupnerile se bazeaza pe discutiile purtate saptamana trecuta cu executivul european si pe dialogul avut joi cu ministrul de finante austriac. RZB ar putea solicita pana la 2 miliarde euro de la guvern, insa nu a luat inca o decizie in acest sens.

Singurul acord incheiat pana acum, cu grupul Erste, pentru un imprumut de 2,7 miliarde euro - ce necesita inca aprobarea UE -, presupune conditii de creditare mult mai bune decat in cazul unor intelegeri similare aprobate de Uniune.

Potrivit acordului, Erste ar urma sa plateasca o dobanda de 8% pe an, sa ramburseze banii la valoarea nominala si sa-si mentina dreptul de a acorda dividende actionarilor, ceea ce nu ar presupune costuri suplimentare fata de stat.

Acordul a atras atentia Comisiei Europene, care a subliniat in numeroase ocazii ca vrea ca bancile ce beneficiaza de finantare de la guvern sa achite o dobanda de cel putin 10%.

Grupul olandez ING plateste, in cadrul unui acord pentru un credit de 10 miliarde euro, ce a obtinut aprobarea Comisiei Europene, o dobanda de 8,5%, insa trebuie sa returneze capitalul la 150% din valoarea nominala si sa includa statul la viitoarele plati de dividende.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri