EFG Eurobank, al doilea creditor din Grecia, a anuntat in aceasta luna ca va apela la schema guvernamentala de sustinere, ce ofera injectii de capital prin vanzarea de actiuni preferentiale catre stat, garantii pentru emisiuni de obligatiuni si sustinere a lichiditatii, potrivit NewsIn.

"Cred ca dimensiunea planului de sustinere al guvernului este satisfacatoare si nu va fi nevoie de o extindere a acestuia", a declarat directorul executiv al EFG Eurobank, Nikos Nanopoulos, intr-un interviu acordat publicatiei To Vima.

Nanopoulos a mentionat ca planul va ajuta la refacerea lichiditatii pe piata elena si va reduce dobanzile la imprumuturi.

Totusi, scaderea costurilor la imprumuturi va fi limitata, considera directorul EFG Eurobank, deoarece bancile vor creste marjele la dobanzi, ca urmare a inrautatirii conditiilor de finantare.

Citeste si:

National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank si Proton Bank au anuntat ca vor apela si ele la planul guvernamental.

Actionarii Eurobank vor decide in 12 ianuarie daca aproba emisiunea de actiuni preferentiale care ar urma sa fie vandute statului.

Actiunile bancilor elene s-au depreciat masiv de la inceputul anului, insa Nanopoulos considera ca o consolidare mai pronuntata in sectorul bancar european este putin probabila pana la incheierea crizei financiare.

Multe banci grecesti s-au extins puternic in ultimul deceniu in sud-estul Europei, inclusiv in Romania, unde sunt prezente National Bank of Greece (NBG) - care controleaza Banca Romaneasca, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin si ATEbank.