"Pentru aproape un an si jumatate sistemul financiar mondial s-a confruntat cu presiuni considerabile, care acum s-au extins si mai mult asupra economiei globale", a spus Bernanke, in cadrul unui discurs pregatit pentru London School of Economics.

In cadrul primului discurs din acest an legat de politica monetara, Bernanke a precizat ca Fed mai are inca "instrumente solide" ce ar putea fi folosite extensiv, ca sa sustina o recuperare a cresterii, chiar daca dobanda cheie este aproape 0%.

De asemenea, directorul Fondul Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a spus ca situatia economica globala se inrautateste, iar noile estimari pe care le va publica in curand Fondul nu vor fi optimiste, informeaza NewsIn.

Citeste si:

"Vom publica in urmatoarele zile noile estimari, iar acestea nu sunt optimiste", a declarat seful FMI, care a observat si ca Europa de Est se confrunta in general cu o situatie negativa.

Strauss-Kahn a spus luni ca FMI ar putea avea nevoie de inca 150 de miliarde dolari pentru ajutorarea pietelor emergente si a tarilor sarace, grav afectate de criza economica globala.

Oficialul i-a criticat pe liderii europeni, spunand ca acestia nu au putut anticipa gravitatea problemelor economice cu care se vor confrunta la nivel national. Kahn a subliniat ca FMI va mari actuala estimare de 1.400 miliarde dolari privind pierderile si deprecierile de active, aparute din cauza crizei financiare.