Astfel, Bruxelles-ul pledeaza pentru un sistem de supraveghere care sa combine supervizarea mult mai stricta la nivel european cu acordarea unui rol mai important autoritatilor nationale de supraveghere, decizii ce au la baza raportul intocmit de un grup de experti bancari condus de fostul presedinte al bancii centrale a Frantei, Jacques de Larosière.

Planul care contine aceste propuneri va fi supus discutiei in cadrul Consiliului European, care se va reuni in cursul lunii martie, deoarece liderii UE intentioneaza sa pregateasca terenul pentru intalnirea G20, care va avea loc la Londra, in aprilie, potrivit NewsIn.

Pe agenda intalnirii va figura si reforma in materie de reglementare, motiv pentru care UE doreste sa propuna o actiune unitara, menita sa amelioreze sistemul financiar global.

Planul propus liderilor UE evidentiaza si alte masuri menite sa reduca riscul si sa redea increderea in piete, inclusiv supravegherea sporita a politicilor salariale aplicate de banci.

Cele 27 de state membre vor cheltui in acest an aproximativ 3,3% din produsul intern brut al UE pe realizarea unor programe menite sa impulsioneze cresterea economica, ce vizeaza sustinerea unui comert liber, promovarea unei economii cu emisii reduse si a disciplinei bugetare.

De asemenea, liderilor europeni li s-a solicitat sa sustina propunerea Comisiei privind majorarea cu 1,8 miliarde de euro a fondurilor destinate persoanelor afectate de criza.

Criza economica a trezit suspiciuni ca unele state membre recurg la protectionism pentru a-si sprijini propriile economii. In cadrul unui summit informal, care a avut loc duminica, liderii UE s-au angajat sa evite orice actiuni care ar putea duce la scindarea pietei unice.

De asemenea, statele membre trebuie sa-si intensifice eforturile menite sa duca la reducerea somajului care, in 2010, ar putea atinge rata de 10%, pentru prima data dupa anii 1990.