Parlamentul European a decis: angajatorii din tarile UE nu pot fi trasi la raspundere daca li se prajesc angajatii la soare.

Astfel, ramane la latitudinea fiecarui stat-membru daca va stabili sau nu directive pentru angajatori in ceea ce priveste masurile de protectie pentru constructori, fermieri si chiar barmani, care lucreaza in aer liber, in mijlocul radiatiilor solare periculoase, insa un angajat nu va putea primi despagubiri daca se imbolnaveste de la soare.

Se pare ca cel mai mult se temeau germanii, care ar fi intalnit la terase numai "barmanite bavareze" imbracate din cap pana in picioare si acoperite pe deasupra, insa propunerea era menita sa reduca din numarul de cazuri de cancer de piele, in plina crestere in statele europene.

Pe de alta parte, angajatorii se temeau de crearea unui precedent, care le-ar fi putut distruge afacerile, in cazul in care un salariat demonstra ca s-a imbolnavit la locul de munca de la Â…soare.

Propunerea se refera atat la expunerea la lumina naturala cat si la cea artificiala, cum ar fi lampi cu raze ultra-violete si laser.