Banca Mondiala se asteapta ca economia Turciei sa se comprime intre 2 si 6% anul acesta, in contextul in care criza globala a afectat productia si exporturile, a declarat reprezentantul institutiei bancare in Turcia, relateaza Reuters.

Ulrich Zachau, directorul national al Bancii Mondiale in Turcia, a declarat ca se asteapta ca rata somajului sa continue sa creasca, peste recordul de 15,5%, in contextul in care un numar mare de tineri se alatura populatiei active.

Zachau a mai spus ca economia Turciei va scadea anul acesta "undeva intre 2 si 6%", dupa ce estimase anterior ca in 2009 cresterea economica va stagna sau va incetini usor, potrivit NewsIn.

Saptamana aceasta, guvernul Turciei a coborat tinta de crestere economica, avand in vedere o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 3,6%, fata de cresterea estimata anterior la 4%. In acelasi timp, deficitul bugetar ar urma sa atinga 48 miliarde lire turcesti, fata de 10,4 miliarde lire turcesti, cat fusese estimat anterior.

In ultimul trimestru din 2008, economia Turciei s-a comprimat cu 6,2%, determinand guvernul sa aprobe un imprumut amanat anterior din partea Fondului Monetar International (FMI).

Rata somajului din Turcia a urcat la nivelul record de 15,5% la inceputul lui 2009, potrivit datelor oficiale publicate miercuri.
Nivelul de 15,5% al somajului a fost atins in perioada decembrie-februarie, fata de 13,6% in intervalul noiembrie-ianuarie. Guvernul se asteapta ca rata somajului sa atinga 13,5% anul acesta si 13,95 in 2010.

Numarul somerilor a urcat la 3,650 milioane, de la 2,591 milioane someri, in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce rata somajului printre tineri a urcat la 27,9%, fata de 21,2%, in aceeasi perioada a anului trecut.

Turcia a ajuns in 10 aprilie la un acord de principiu cu FMI in ceea ce priveste conditiile unui nou imprumut de pana la 45 miliarde dolari, pentru ajutorarea statului turc sa depaseasca criza economica.

Discutiile cu FMI cu privire la un acord stand-by au fost suspendate in ianuarie din cauza problemelor ridicate de veniturile neinregistrate, cheltuielile guvernamentale si administrarea taxelor. Ultima intelegere a Turciei cu FMI se referea la un pachet de sprijin de 10 miliarde dolari, insa aceasta a expirat in mai 2008.

In ultimele sase luni, FMI a aprobat imprumuturi de 60 miliarde dolari statelor din regiune, intre care Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina.

In urma ultimei intruniri a G20, a celor mai industrializate 20 de state, a fost decisa majorarea resurselor FMI la 750 miliarde dolari - cea mai importanta decizie luata in cadrul summitului de la Londra, mai ales pentru statele emergente din Europa, unde efectele crizei financiare mondiale au fost cele mai severe.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si