Almunia nu a vrut sa se pronunte imediat cu privire la necesitatea unor noi planuri de relansare, informeaza NewsIn.

Liderii europeni vor "analiza" oportunitatea unor noi eforturi cu ocazia viitorului summit din iunie si "vor vedea daca sunt necesare masuri suplimentare", a declarat Almunia, la o conferinta de presa.

Pana in prezent, amploarea masurilor deja anuntate este evaluata de Comisie la circa 400 miliarde euro pentru 2009 si 2010 in Uniunea Europeana (UE).

"Nu pot spune inca daca va fi sau nu nevoie de masuri suplimentare, pentru ca este inca prea devreme sa stim care este impactul pozitiv al masurilor care au fost deja adoptate in decursul ultimelor luni", a adaugat Almunia.

"In cazul in care va fi nevoie de masuri suplimentare, insa, cred ca este foarte clar ca acestea trebuie coordonate la nivel european inaintea deciziilor de la nivel national", a declarat comisarul.

Europenii au cazut de acord in decembrie sa coordoneze masurile de relansare din contextul recesiunii, dar au actionat foarte dispersat, britanicii alegand, spre exemplu, sa coboare taxa pe valoare adaugata (TVA), in conditiile in care alte tari ca Germania sau Franta au preferat sa sprijine proiecte de investitii.

Fondul Monetar International (FMI) a criticat recent europenii pentru lipsa lor de coordonare in ceea ce priveste administrarea crizei.