Banca vrea sa schimbe actiuni ordinare pentru actiuni preferentiale de 33 miliarde dolari. De asemenea, vrea sa converteasca actiuni preferentiale de 25 miliarde dolari, detinute de Trezoreria SUA, in actiuni ordinare.

Citigroup a spus ca schimbul de actiuni ar putea sa o transforme in una dintre cele mai bine capitalizate banci din lume, arata NewsIn.

Schimbul ar putea rezulta in emiterea a mai mult de 17 miliarde de noi actiuni ordinare. Oferta publica de schimb expira in 24 iulie. Titlurile companiei au inchis sedinta de marti la 3,41 dolari.

Autoritatile de reglementare din SUA au anuntat in mai ca 10 banci au nevoie de capital aditional de 74,6 miliarde dolari pentru a restabili increderea in sectorul bancar si pentru iesirea din recesiune.

Rezultatele testelor de stres au tras astfel o linie intre bancile cu o situatie financiara mai buna si cele care se confrunta cu probleme, indicand sumele de care acestea au nevoie pentru a-si stabiliza finantele.

Testele, organizate de banca centrala americana, Federal Reserve, au aratat ca 10 banci au nevoie de capital suplimentar pentru a face fata unor viitoare pierderi, daca recesiunea se va inrautati. Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, in timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari.

Citigroup a raportat in aprilie un profit net de 1,6 miliarde dolari in primul trimestru, punand astfel capat unei lungi perioade in care a suferit pierderi, dupa ce guvernul SUA a injectat 45 miliarde dolari in salvarea bancii.

Banca a avut venituri de 19 miliarde dolari in ianuarie si februarie, inainte de a afisa deprecieri de active.

Citigroup s-a confruntat cu cinci trimestre de pierderi, care in total au depasit 37,5 miliarde dolari. Ultima performanta pozitiva a fost in al treilea trimestru din 2007, cand banca a afisat un profit de 2,2 miliade dolari.

Odata cea mai mare banca din lume dupa valoarea de piata, Citigroup a asistat la ieftinirea actiunilor sale pana sub pragul simbolic de 1 dolar in 2009, pentru prima data, in conditiile in care investitorii si-au pierdut increderea ca titlurile bancii pot reveni dupa pierderile suferite.