NAB, cel mai mare creditor din Australia, a invins companii precum AMP Ltd pentru a incheia acordul, prima achizitie realizata sub conducerea directorului executiv Cameron Clyne.

NAB, pentru care gestionarea averilor, asigurarile si consilierea sunt principalele sectoare de crestere, a anuntat luni ca achizitia ii va diminua nivelul capitalului de rang intai cu circa 15 puncte de baza, insa prevede economii anuale inainte de taxe de circa 70 milioane dolari australieni.

Aviva, cel de-al cincilea asigurator din lume, face parte dintr-o serie de companii mari ce se retrag din Australia pentru a se concentra asupra pietelor interne, in contextul crizei financiare.

Vanzarea ar putea ajuta Aviva sa reduca temerile legate de capitalizare, ce au afectat investitorii dupa ce grupul a mentinut, in martie, nivelul dividendelor din 2008.

"Pretul platit pare corect, insa nu cred ca sinergiile estimate sunt realiste", a declarat Chris Halls, analist in cadrul Argo Investments Ltd.
"Tarifele scad si intreaga profitabilitate a platformelor de investitii este supusa presiunilor. Aceasta inseamna ca este nevoie de amploare, acesta este rationamentul strategic", a adaugat Halls.

Afacerea ar majora castigurile obtinute de NAB din gestionarea averilor la circa 10% din totalul la nivel de grup, de la aproximativ 7% in prezent, a estimat Halls. Operatiunile Aviva din Australia au contribuit numai cu 2,6% la profitul grupului din 2008.