O contabila de origine romana stabilita in Marea Britanie si-a dat in judecata fostul angajator, compania PricewaterhouseCoopers (PwC) din Londra, pentru discriminare rasiala, si cere daune record de 40 milioane lire sterline, relateaza Telegraph.

Mihaela Popa sustine ca a fost victima unor atacuri rasiste si ca a fost ignorata in repetate randuri cand a venit vorba de promovari, in perioada in care a lucrat in cadrul companiei PricewaterhouseCoopers (PwC) in Londra, informeaza NewsIn.

Popa, in varsta de 31 de ani, declara ca sefii i-au cerut sa faca lucruri marunte, precum indosarierea documentelor, in timp ce alti colegi din Marea Britanie, mai putin calificati, se ocupau de probleme mai importante.

Popa sustine ca a fost facuta sa se simta ca o prostituata pentru ca venea din Europa de Est si ca managerii si colegii ii raspundeau la intrebari prin aluzii sexuale.

Ea a adaugat ca unii dintre colegii sai credeau chiar ca este spion comunist si ca lucreaza sub acoperire pentru Securitate, potrivit editiei online a publicatiei britanice Telegraph.

Popa spune ca, in timpul unei discutii la birou despre izbucnirea gripei aviare in Romania, unul dintre colegi a aratat-o cu degetul si a spus "pasarea asta romana va avea parte de o moarte lenta".

Mihaela Popa castiga 41.000 lire sterline pe an, in functia de contabil judiciar in cadrul PwC, insa documentele inaintate catre Tribunalul Muncii din Londra arata ca a cerut daune de 40 milioane lire, aceasta fiind considerata cea mai mare suma ceruta vreodata intr-un proces de discriminare rasiala.

Popa sustine ca i s-a promis ca ar putea deveni un viitor partener al firmei, castigand cel putin 500.000 lire/an plus prime, castiguri pe care le-a pierdut. Acum sufera de depresie si anxietate si spune ca acest lucru i-a distrus cariera de contabil.

"Au spus initial ca as putea deveni partener, insa nu mi-au dat niciodata ocazia", a declarat Popa, potrivit Telegraph.
Ea a mai spus ca tratamentul primit in timpul in care a fost angajata a companiei, in perioada 2004-2006, a devenit treptat insuportabil, pana cand a simtit ca nu mai are alta solutie decat sa isi dea demisia.

Popa, care locuieste in Hampstead - in partea de nord a Londrei, si-a inceput cariera la biroul PwC din Bucuresti in 2000, unde a castigat o bursa de studii pentru un masterat in finante in cadrul Universitatii din Chicago.

A lucrat atunci pentru o scurta perioada de timp in functia de contabil la biroul din Chicago al PwC, unde sustine, de asemenea, ca a fost discriminata pe considerente rasiale. In septembrie 2004 a fost transferata la Londra, de unde a demisionat in noiembrie 2006, dupa ce a suferit mai multe luni de depresie si anxietate.

Popa a mai dat in judecata compania, in 2007, cand a pierdut procesul, insa sustine ca, de aceasta data, dispune de dovezi mai detaliate.

"Am respins cu succes acuzatiile inaintate tribunalului muncii in noiembrie 2007 si apelurile inaintate tribunalului in 2008. Vom respinge cu vehementa si ultimele plangeri", a declarat un purtator de cuvant al PwC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
PWC: Bursa, mai performanta decat titlurile de stat in ultimii 7 ani