Statul din Asia Centrala nu face publice, de obicei, datele oficiale privind produsul intern brut, raportat la trimestrul anterior. In primul trimestru din 2009, economia Kazahstanului a scazut cu 2,2%, in termeni anuali.

Guvernul estimeaza ca economia va creste cu pana la 1% in 2009, insa cei mai multi mizeaza pe o scadere, informeaza NewsIn.

La finele lunii iunie, ministrul economiei Bakhyt Sultanov a spus ca economia Kazahstanului ar putea scadea intre 2 si 2,5% in prima jumatate a anului acesta, revenind asupra unei prognoze anterioare mai pozitive.

Ministrul a declarat ca se asteapta la o crestere economica pozitiva abia in a doua jumatate a anului. Acesta estimeaza ca PIB-ul statului va creste per total cu pana la 1% in 2009, sau economia va stagna, fata de cresterea de 3,2% in 2008.

Kazahstanul, care este cea mai mare economie a Asiei Centrale, a cunoscut o perioada de crestere rapida pe fondul boom-ului sectoarelor petroliere si de siderurgie, intre anii 2000 si 2007, insa criza financiara a pus capat perioadei de crestere economica de doua cifre.

Oficialii sunt ingrijorati si de efectele unei recesiuni grave, ce ar putea genera o accentuare a sentimentelor anti-guvernamentale, intr-un stat care nu tolereaza astfel de atitudini.