Rata somajului din Spania a crescut in al doilea trimestru din 2009 pana la cel mai ridicat nivel de la finalul lui 1998, desi numarul somerilor a crescut cu un ritm mai temperat decat se asteptau analistii, pe fondul planurilor de stimuli financiari implementate de guvern, relateaza Reuters.

Datele oficiale publicate au aratat un avans al ratei somajului la 17,9%, in timp ce analistii chestionati de Reuters estimasera o crestere la 18,5%.

"Desi rata somajului inca creste, asistam la o ascensiune mai temperata", a declarat un analist.

"Acest lucru s-ar putea datora unor factori sezonieri precum saptamana Pastelui care a cazut, anul acesta, in aprilie si planul guvernului de la Madrid de investitii in infrastructura", a mai spus analistul, potrivit NewsIn.

Planul de 8 miliarde euro al guvernului spaniol pentru sustinerea pietei muncii a creat aproximativ 300.000 de locuri de munca incepand cu luna mai, prin implementarea a zeci de mii de proiecte de infrastructura, de la noi piste de biciclete pana la curatarea monumentelor nationale.

Numarul somerilor a crescut cu 1,7 milioane in al doilea trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 4,137 milioane someri, arata datele Institutului national de statistica.

In primul trimestru, rata somajului a crescut la 17,4%, de la 13,9% trimestrul anterior, din cauza crizei globale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Interviu cu Ambasadorul Serbiei in Romania