Produsul intern brut (PIB) a scazut cu o rata anuala de 1%, a precizat Departamentul american al comertului, dupa ce in primul trimestru din 2009 scaderea s-a cifrat la 6,4%, cea mai accentuata scadere din primul trimestru al anului 1982, potrivit NewsIn.

Prin contractia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scazut pentru patru trimestre consecutive pentru prima data de cand guvernul a inceput adunarea datelor statistice, in 1947.

Analistii chestionati de Reuters mizau pe o scadere a PIB de 1,5% in perioada analizata.

Raportul guvernamental arata ca investitiile in afaceri au scazut cu 8,9% in al doilea trimestru, dupa ce in primul trimestru scaderea s-a cifrat la 39,2%.

Investitiile in structurile nerezidentiale au scazut cu 8,9%, fata de nivelul de 43,6% inregistrat in primul trimestru din 2009.

Investitiile rezidentiale, sector aflat in centrul celor mai mari probleme financiare de la Marea Criza, au scazut cu 29,3% in perioada aprilie-iunie, dupa ce in primul trimestru scaderea a fost de 38,2%.

Stocurile au continuat sa puna presiune asupra PIB, scazand cu un nivel record de 141,1 miliarde dolari in al doilea trimestru, firmele reducand agresiv productia pentru a elimina din cantitatile mari de bunuri nevandute.

Cheltuileile de consum, care reprezinta doua treimi din activitatea economica americana, au scazut intr- un ritm de 1,2% in al doilea trimestru, dupa cresterea de 0,6% din primul trimestru.

Exporturile din al doilea trimestru au scazut cu 7% in al doilea trimestru, dupa ce in primul trimestru au scazut cu 29,9%.