Scaderea economica se va tempera in lunile ce vor urma si va urma o perioada de crestere a economiilor Statelor Unite ale Americii (SUA) si tarilor europene, a estimat un membru al consiliului director al Bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan.
"Scaderea economica din SUA, dar si din Europa, se va tempera considerabil in lunile ce vor urma", a estimat acesta, intr-un interviu acordat cotidianului economic elvetian Handelszeitung, citeaza NewsIn.

"Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa vedem din nou crestere economica durabila in Statele Unite", urmata de Europa la inceputul anului 2010, a subliniat Jordan, care va prelua din 2010 functia de vice-presedinte al bancii centrale elvetiene.

Jordan a subliniat insa ca revenirea economica va fi "fragila" la inceput iar riscurile vor ameninta in continuare evolutia economiilor.

Produsul intern brut (PIB) al SUA a scazut cu 1% in al doilea trimestru, in termeni anuali, rezultatul fiind bun avand in vedere ca economistii mizau pe o contractie mai accentuata, de 1,5%.

In zona euro, PIB-ul s-a contractat cu doar 0,1% in al doilea trimestru.

Momentan, revenirea economica depinde de masurile de relansare adoptate de guverne, mai ales cele legate de politica monetara.

"Nu este deocamdata clar daca efectele acestor masuri sunt de durata", a averizat Jordan.

Oficialul elvetian a confirmat si perspectivele economiei elvetiene, care ar trebui sa inregistreze in 2009 o contractie de 2,5-3% a PIB, pe fondul scaderii exporturilor si investitiilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii care au modernizat plapuma din lana si au scos-o la export
Setari Cookie-uri