Bernanke (foto) a condus Federal Reserve in timpul "uneia dintre cele mai grave crize financiare cu care aceasta tara si lumea s-au confruntat vreodata", a declarat Obama, potrivit NewsIn. Fiind expert in criza financiara din 1930 si datorita determinarii, curajului si creativitatii sale, Bernanke este persoana ideala pentru readucerea economiei americane la profitabilitate, a mai explicat Obama.

Bernanke a preluat sefia Fed in februarie 2006, dupa ce a fost numit in 2005 de catre George Bush, predecesorul lui Obama, pentru a-l inlocui pe Alan Greenspan, care a ocupat aceasta pozitie timp de 18 ani.

Bernanke a fost in ultimele luni artizanul masurilor luate pentru a evita un dezastru financiar in Statele Unite ale Americii, confruntate cu cea mai dificila perioada economica de la Marea Criza. Presedintele Fed beneficiaza de sustinerea sectorului financiar, care apreciaza metodele sale radicale si uneori neortodoxe pentru salvarea sistemului bancar si reformarea sistemului financiar.

Economia americana s-a contractat cu un ritm ce s-a plasat sub asteptarile analistilor in al doilea trimestru din 2009, perioada marcata de temperarea scaderii investitiilor in afaceri si in sectorul rezidential, conform datelor guvernamentale publicate in 31 iulie.

La sfarsitul lunii trecute, Ben Bernanke a aparat actiunile agresive si uneori chiar neortodoxe la care a apelat Federal Reserve in timpul recesiunii si gravei crize financiare, sustinand ca a incercat sa evite o a doua Mare Criza. (Citeste si Bernanke: Fed a incercat sa evite o a doua Mare Criza)

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu o rata anuala de 1%, a anuntat departamentul american al comertului, dupa ce in primul trimestru din 2009 scaderea s-a cifrat la 6,4%, cea mai accentuata scadere din primul trimestru al anului 1982. Prin contractia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scazut pentru patru trimestre consecutive pentru prima data de cand guvernul a inceput adunarea datelor statistice, in 1947.

Bernanke a declarat recent ca economia mondiala pare sa se fi stabilizat si este intr-o situatie mai buna decat in urma cu un an, insa se asteapta la o redresare lenta, iar riscurile persista.

"Chiar daca am evitat ce e mai rau, ne asteapta inca provocari foarte mari", a afirmat Bernanke, notand ca pietele financiare mondiale sunt inca tensionate dupa criza care a izbucnit in urma cu doi ani de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime) din SUA.