Volkswagen, Daimler Chrysler, Hewlett Packard, Sony. Printr-o bizara coincidenta, toate cele patru multinationale se pregatesc sa taie mii de joburi in perioada urmatoare. Cauzele, declarate public de catre reprezentantii companiilor, par sa fie necesitatea reducerii costurilor, in cazul industriei auto, si concentrarea pe anumite nise de piata, asadar, orientarea prioritara pe anumite categorii de produse, in cazul firmelor de IT si high-tech. Toate aceste schimbari se petrec in timp ce economia americana se confrunta cu probleme grave, iar in tarile Uniunii Europene se duc permanent dispute pe marginea legislatiei privind forta de munca.

Pentru a putea anunta oficial decizia de a efectua concedieri masive, Volkswagen si Daimler Chrysler au fost nevoite sa negocieze la sange cu sindicatele. In final, cei doi principali producatori de automobile din Germania au obtinut concesii. Cat priveste sindicatele din Franta, acestea nu sunt la fel de intelegatoare. La jumatatea lunii trecute, cateva sute de persoane, angajati ai Hewlett-Packard, au iesit in strada pentru a protesta fata de intentiile angajatorului lor. Este vorba de apoximativ 1.200 de persoane care ar urma sa fie puse pe liber pana in anul 2008, potrivit declaratiilor preluate de mass-media.

In urma presiunii sindicatelor, Volkswagen a decis sa localizeze productia pentru noul model de masina sport in Germania, si nu in Portugalia, cum isi anuntase intentia. Compromisul: salariile viitorilor angajati in cadrul proiectului vor fi cu 20% mai mici decat cele ale actualilor angajati. Analistii economici apreciaza ca acest acord se inscrie pe un trend mai amplu, favorabil conditiilor de munca mai flexibile. In acelasi timp, si costurile cu forta de munca in Germania sunt pe un trend descendent, fiind de asteptat sa scada in continuare in 2005 si 2006, conform unor studii de specialitate. Spre deosebire de Germania, salariile cresc permanent in Italia si Franta. si Daimler Chrysler intentioneaza, potrivit presei internationale, sa concedieze 8.500 de persoane de la filiala sa Mercedes, din Germania. Problemele cu care se confrunta Mercedes sunt legate de controlul calitatii si intarirea monedei euro. Cel care va fi responsabil cu derularea in bune conditii a procesului de restructurare este Dieter Zetsche, noul sef al diviziei germane Mercedes. Aceasta divizie a incheiat primul trimestru in pierdere, din cauza lipsei de succes pe care a inregistrat-o automobilul marca Smart. Producatorul german se va confrunta cu probleme din cauza conditiilor restrictive, impuse de sindicate in privinta modului in care vor fi realizate concedierile. Nici in domeniul high-tech lucrurile nu sunt mai roz. Pentru a tine pasul cu concurentii, Dell si IBM, in termeni de costuri, Hewlett Packard va concedia aproximativ 14.500 de angajati din unitatile sale de productie, aflate in diferite tari. Cele mai multe vor proveni, potrivit declaratiilor publice ale reprezentantilor companiei, din departamentele de vanzari, IT, resurse umane si financiar. In total, din Uniunea Europeana vor fi concediate 6.000 de persoane. Sindicatele din Franta nu au stat prea mult pe ganduri. Dincolo de negocieri, la jumatatea lunii trecute, un grup de organizatii ale angajatilor HP din Franta au declansat o greva de protest impotriva acestor concedieri.

Alt caz este cel al companiei Sony, care a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca va demara un proces de restructurare care va rezulta in taierea a 10.000 de joburi, reprezentand aproximativ 7% din forta de munca totala angajata in diferite filiale ale companiei din strainatate. Din numarul total, 4.000 de joburi vor fi taiate in Japonia si 6.000 in alte tari, pana in 2008. Motivul pare sa fie legat de pierderile financiare suferite in ultima perioada si de presiunea concurentei, pe care o exercita produsele Samsung, televizoarele cu plasma si Apple Computers IPod. Estimarile arata ca se vor cheltui aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru aceasta restructurare.

Reprezentantii companiei au declarat presei straine ca se doreste redirectionarea eforturilor pe domenii precum aparatura electronica, televiziune, imagini digitale, DVD recordere si audio portabile. In afara restructurarilor strategice, un alt fenomen care dauneaza grav pietei fortei de munca europene este delocalizarea productiei catre state cu costuri reduse ale fortei de munca. Nu este nici o noutate ca India si China atrag masiv investitori. Mai nou, publicatiile de specialitate au surprins un fenomen ingrijorator pentru angajatii europeni din industria textila: forta de munca din Egipt, China sau chiar tarile balcanice se pricepe de minune sa realizeze si sa finiseze produse de firma.

Mark Hurd, CEO la Hewlett Packard, a declarat presei straine ca se intentioneaza simplificarea si eficientizarea functionarii companiei. Drept urmare, vor fi taiate 14.500 de slujbe din filialele companiei din alte tari.

Dieter Zetsche, cel care a preluat, din data de 1 septembrie, divizia Mercedes, avand ca sarcina rezolvarea unei situatii extrem de delicate: restructurarea companiei si concedierea a peste 8.000 de persoane

Unde vor avea loc restructurari

Volkswagen a anuntat ca va concedia aproximativ 14.000 de persoane, din care 5.000 numai in Germania
Daimler Chrysler a confirmat concedierea a 8.500 de persoane in urmatoarele 12 luni
Hewlett Packard intentioneaza sa taie aproximativ 14.500 de joburi, din care 1.200 in Franta si circa 1.000 in Marea Britanie
Sony va pune pe liber 10.000 de angajati, din acestia 4.000 fiind in Japonia, si 6.000 in Uniunea Europeana.

Hewlett Packard a avut de unde Invata

In luna mai, IBM a anuntat ca trebuie sa taie pana la 13.000 de locuri de munca, aproximativ 4% din totalul fortei de munca angajata in cadrul multinationalei. Principalele tari vizate erau Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, care avusesera, potrivit analizelor din publicatiile de specialitate, performante extrem de slabe in primul trimestru al anului.

De asemenea, tot in luna mai, IBM si-a anuntat intentia de a muta centrele de productie in afara Europei de Vest. In anul 2002, aceeasi IBM a cauzat un soc anuntand rezultatele restructurarii. Potrivit CNN, numarul concedierilor a fost aproape dublu fata de cel estimat initial de unii analisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri