Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat luni seara ratingul Lituaniei pentru a doua oara in acest an, cu o treapta, de la 'A3' la 'Baa1', si a mentinut perspectiva negativa, motivand decizia prin ingrijorarile legate de sustenabilitatea politicii fiscale, potrivit comunicatului agentiei.

Analistii Moody's estimeaza ca deficitul bugetar la Lituaniei va ramane, probabil, la un nivel de aproape 10% din produsul intern brut (PIB) in 2009-2010, ceea ce va impinge data posibila a adoptarii euro de catre statul baltic spre 2014-2015.

Economia lituaniana a aratat unele semne de stabilizare, in conditiile in care declinul productiei indistriale si al comertului cu amanuntul a incetinit, insa evolutia a venit in principal ca urmare a unui efect de baza.

Moody's a avertizat ca nu exclude alte scaderi de rating in viitor, dar a apreciat, totusi, ca "perspectiva poate deveni stabila daca economia isi revine mai rapid decat se estimeaza, iar guvernul este capabil sa realizeze o ajustare fiscala semnificativa".

In spatiul baltic, afectat de o recesiune severa incepand de anul trecut - cea mai grava din UE -, Letonia ramane statul cu cel mai slab rating de la Moody's, de 'Baa3' (ultima treapta de investment grade, pe care se afla si Romania), cu perspectiva negativa, in timp ce Estonia este tara considerata cea mai stabila, avand rating 'A1', tot cu perspectiva negativa.

Estonia a avut in anii anterior, de boom economic in tarile baltice, o politica fiscala mai putin pro-ciclica si a facut mai multe eforturi pentru a-si atinge obiectivul de a adopta euro in 2011.

Pentru Romania, Moody's a confirmat in martie ratingul 'Baa3', cu perspectiva stabila, fiind singura agentie de evaluare financiara importanta care pastreaza statul roman in categoria cu recomandare de investitii (investment grade).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un nou FinTech intra pe piata din Romania: ce solutii ofera