Bancile nu au inca nivelul de capital necesar pentru a putea acorda suficiente credite, cu scopul de a sustine procesul de revenire a economiei, a declarat la Istanbul, un inalt responsabil al Fondului Monetar International (FMI), citat de AFP.
"Daca intrebarea este daca bancile dispun de capitalul necesar pentru a acorda imprumuturi suficiente, cu scopul de a sustine revenirea, credem ca raspunsul este nu", a declarat directorul departamentului pietelor monetare si de capital din cadrul FMI, Jose Vinals, cu ocazia prezentarii ultimului "Raport de stabilitate financiara mondiala".

Situatiile financiare ale bancilor s-au imbunatatit, insa persista o "nevoie importanta" de finantare, in contextul in care urmeaza sa fie afisate pierderi de 1.500 miliarde dolari, la care se adauga pierderile deja inregistrate, de 1.300 miliade dolari, a mai spus Vinals.

Aceste pierderi ar urma sa apara din imprumuturile nerambursate, in timp ce pierderile precedente au fost cauzate de plasamentele financiare, a explicat oficialul FMI, potrivit NewsIn.

Aceasta degradare a situatiei financiare a bancilor la nivel de credite acordate este mai pronuntata in Europa, a subliniat responsabilul FMI, in principal din cauza diferentelor de contabilitate si a numarului de banci mici.

Conservarea capitalului bancar existent este, de asemenea, foarte importanta, in special in momentul in care vor fi hotarate noi cerinte in domeniu, in urma deciziilor luate de G20, a mai spus Vinals.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri